Kokospalm

Met de Kokospalm haal je pas echt de tropen in huis. Wat spreekt er meer tot de verbeelding dan een kokosnoot waar een prachtige palm uit groeit, midden in je woonkamer. Je hoeft alleen maar je ogen dicht te doen en je bent midden op een prachtig wit strand onder een palmboom en aan een azuurblauwe zee. Bring out the coconut baby! Ahhh.... Goed, laten we niet al te veel afdwalen. De officiële naam van deze palm is Cocos Nucifera, maar de meeste mensen houden het gewoon bij Kokospalm. Niet al te moeilijk in de verzorging en kan enorm snel groeien onder de juiste omstandigheden. Lees hier alles over het verzorgen van de Kokospalm.

Haal er zelf eentje in huis!

  • Gemiddeld
  • Om de 2 jaar
  • Licht, geen direct zonlicht
  • Niet giftig
  • 1x per maand (zomer)

Op zoek naar een extra vriend voor bij jou thuis?
Gebruik de Plantzoeker

  • Waar de Kokospalm oorspronkelijk vandaan komt is nog niet helemaal duidelijk. Er zijn fossielen van deze palmachtige gevonden in zowel India als Zuid-Amerika en aangezien kokosnoten drijvend de hele wereld over kunnen is het moeilijk te bepalen waar ze ooit vandaan zijn gekomen. Het is dan ook niet gek dat deze kokosplant in zo'n beetje elk tropische gebied te vinden zijn.
  • Deze plant heeft geen luchtzuiverende eigenschappen. Er bestaan namelijk planten die schadelijke stoffen zoals benzeen, formaldehyde en andere fijnstoffen die bijvoorbeeld uit je bank of tapijt komen zetten filteren. Om dit effect te bereiken heb je trouwens wel heel veel planten nodig. Meer weten over luchtzuiverende planten? Lees het hier!

  • De Kokospalm is net als zijn meeste andere palmvrienden niet giftig. Natuurlijk is het niet de bedoeling om de plant op te eten, maar jij of je huisdier zal er naast een vieze smaak in je mond niet zoveel aan over houden.
  • Het grootste deel van de sterfgevallen onder kamerplanten komt door overwatering. Planteigenaren zijn als de dood dat hun geliefde groene vriend niet genoeg water krijgt, en dus blijven ze maar gieten. Doe dit vooral niet bij de Kokospalm, hij kan erg slecht tegen te veel water. Geef gewoon weer wat water als je ziet dat de grond droog is geworden en controleer af en toe of er niet een laag water onderin de pot gaat staan. Dan moet het helemaal goed komen. Krijgt je palm bruine bladpunten? Dan komt dit vrijwel altijd door te droge lucht, te weinig water of door kou en tocht.
  • Net als alle andere palmen houdt de Kokospalm van zonlicht, maar direct zonlicht kan zijn bladeren verbranden. Zeker in de zomer, als de zon lekker fel is. Zet 'm dus bij voorkeur in de buurt van een zonnig raam, zodat hij kan genieten van veel licht maar niet op de brandbladeren hoeft te zitten. Snap je 'm, brandbladeren in plaats van brandblaren? Wellicht niet onze beste grap. Hoe dan ook, zorg er wel voor dat het raam niet open staat want de Kokospalm kan slecht tegen tocht.
  • Zoals alle kamerplanten vindt de Kokospalm het best lekker als je hem in het voorjaar en de zomer om de paar weken wat plantenvoeding geeft. Het is van zichzelf een snelle groeier, maar daar heeft hij wel alle voedingsstoffen voor nodig die hij kan krijgen. In de herfst en winter is het niet verstandig om extra voeding te geven want de plant gebruikt het dan toch niet. De grond wordt dan alleen maar heel zuur door alle voedingsstoffen die zich opstapelen, wat weer slecht is voor de wortels.
  • Aangezien de Kokospalm een snelle groeier is kan je 'm het beste elke twee jaar in een ruimere pot zetten als je wilt dat hij door blijft groeien.
  • Aangezien de Kokospalm relatief weinig bladeren heeft, hoef je gelukkig ook niet veel onderhoud te doen. Oude bladeren vallen er vanzelf af en worden vervangen door nieuwe bladeren. Als je de plant wat te groot vindt worden kan je wat bladeren afknippen. Doe dit wel bij de stam, zodat de plant vanaf daar weer nieuwe bladeren kan laten groeien.
  • De Kokospalm is niet erg gevoelig voor ziektes. Controleer dus zo nu en dan even of je rare plekjes of witte rag op de plant ziet zitten maar verder hoef je niet heel waakzaam te zijn.

Wil je al deze informatie altijd bij-de-plant hebben?
Download de verzorgings-app

... ...