Hydroponie

Hydropo- wat..? Hydroponie, ja. Dat is eigenlijk een mooi, chique woord voor planten op water laten groeien. Het toffe hiervan is dat je kunt zien hoe het wortelstelsel zich ontwikkelt. Maar het grootste voordeel is dat dit concept een perfecte match is als je geen groene vingers hebt. Heel even vieze handen en geknoei met potgrond, hola hydroponie DIY! Makkelijker dan dit gaat het echt niet worden. Hieronder lees je alles wat je moet weten over deze hipsters die al hun voedingsstoffen uit water halen.

Haal er zelf eentje in huis!

 • Vrij veel
 • Verpotten is niet nodig
 • Lichte plek
 • Verschillend
 • Geen extra voeding nodig

Op zoek naar een extra vriend voor bij jou thuis?
Gebruik de Plantzoeker

 • Hydroponie is eigenlijk hetzelfde als hydrocultuur; een manier van kweken in water. Zo’n 400 jaar geleden al uitgevonden door meneer Francis Bacon. Verschillende gewassen worden gekweekt op water, waardoor jij - als het goed is - nog nooit een hap aarde naar binnen hebt gekregen tijdens het eten van sla, witlof of prei. Leuk weetje Plantsome, maar nu terug naar de kamerplanten. Wist je dat veel van van onze groene rakkers echte olympische waterratten zijn?
 • Er zijn veel verschillende amigo’s geschikt voor een hydroponie DIY. Het is per groene vriend verschillend hoe groot zijn luchtzuiverende skills zijn. Bekijk hier de top 10 ‘Meest luchtzuiverende planten’. Om je toch wat leuke informatie te geven over onze groene, luchtzuiverende amigo’s, hier een korte uitleg. Luchtzuiverende kamerplanten zetten overdag CO2 om in zuurstof en ze brengen waterdamp in de lucht, waardoor de luchtvochtigheid verbetert. Daarnaast kunnen onze luchtzuiverende vrienden ook nare geuren afbreken, waardoor hij of zij als een soort luchtverfrisser functioneert. Leuk weetje hè?!
 • Wil je graag weten of jouw groene vriend giftig is voor de kat (van de buren) of voor kinderen? Zoek jouw groene vriend, die jij gebruikt voor jouw hydroponie DIY, dan even op via onze plantenzoeker. Zo zie je precies of jouw kamerplant giftig is.
 • Alles wat deze amigo’s, hydroponie planten, nodig hebben is een laagje lauw kraanwater voor de wortels. Het water kun je het beste elke twee weken verversen, wel zo fris. Dit kun je simpelweg doen door het oude water weg te gooien, het glas en de wortels af te spoelen en vervolgens nieuw water in het glas te schenken. Zorg er wel voor dat alleen de wortels onder water komen te staan en niet de stam/bladeren van jouw groene vriend! Deze amigo's zijn dan wel echte waterratten, maar zwemdiploma C hebben ze niet. Als de stam langdurig onder water staat zal hij gaan rotten.
 • Nu komt het aan op het vinden van de ultieme spot. Een lekker zonnetje, schaduw of toch liever half-half. Voor deze groene vrienden heeft een licht plekje de voorkeur. Let wel op dat de zon niet vol op zijn snoetje staat, dat vindt hij een beetje to much.
 • Planten op water zijn dè trendsetters van nu! Deze hipsters hebben geen extra voeding nodig. Zij halen al hun voedingsstoffen uit water. Tof hè?! En stiekem ook heel erg relaxed wat betreft de verzorging ;)
 • Tja, verpotten is niet echt nodig. Je kunt jouw hydroponie creatie wel zo nu en dan voorzien van een nieuwe vaas, puur voor de leuk. Dit is niet noodzakelijk om jouw amigo een fijner thuis te geven.
 • Mocht jouw amigo last krijgen van schimmelvoetjes of kleine beesten vriendjes die op ongewenst op bezoek komen, ververs dan regelmatig het water onder zijn voeten.

Wil je al deze informatie altijd bij-de-plant hebben?
Download de verzorgings-app

... ...