Dieffenbachia

De Dieffenbachia, een kamerplant met bijzondere bladeren en een al net zo bijzondere naam. Hoe ze ooit op deze naam zijn gekomen? De plant is vernoemd naar de tuinman van de beroemde prinses Sisi, Dhr. Dieffenbach. Had hij nu maar simpelweg Jansen geheten...

Haal er zelf eentje in huis!

  • Zeer veel
  • Om de 2 jaar
  • Licht, geen direct zonlicht
  • Erg giftig
  • 1x per 2 weken (zomer)

Op zoek naar een extra vriend voor bij jou thuis?
Gebruik de Plantzoeker

  • De Dieffenbachia is, net als veel andere planten, een kind van het Amazonegebied. Door zijn enorme en unieke bladeren is deze plant ook niet onopgemerkt gebleven door de lokale bevolking. Zo geloven bepaalde groepen in Brazilië dat de Dieffenbachia beschermt tegen negatieve energieën en het boze oog. Hij zou zo bij de Ghostbusters kunnen. Er zijn meerdere soorten van Dieffenbachia die je tegen kunt komen in Nederlandse huishoudens, zoals de Dieffenbachia Seguine, Dieffenbachia Camilla, Dieffenbachia Reflector, Dieffenbachia Green Magic en de Dieffenbachia Compacta.
  • Deze plant heeft extra luchtzuiverende eigenschappen. Schadelijke stoffen zoals benzeen en formaldehyde en andere fijnstoffen die bijvoorbeeld uit je bank of tapijt komen zetten, worden door de wortels van deze plant omgezet in schone zuurstof. Je hebt alleen wel heel veel luchtzuiverende planten nodig om dit effect te bereiken. Meer weten? Lees het hier!

  • Let goed op, want de Dieffenbachia is een giftige plant. Zorg er echt voor dat je het sap van een Dieffenbachia niet aanraakt, want dit kan voor ernstige problemen zorgen. Gebeurt dit wel, raadpleeg dan zo snel mogelijk je huisarts.
  • De Dieffenbachia heeft grote bladeren, wat ervoor zorgt dat deze prachtige plant wel redelijk wat water nodig heeft. Zorg er dus voor dat de grond altijd licht vochtig is, maar niet zo vochtig dat er een laagje water onderin de pot blijft staan. Niemand houdt van natte voeten. In de zomer is één keer per week water geven genoeg en in de winter kan je dit zelfs halveren. Omdat de plant oorspronkelijk uit het Amazoneregenwoud komt houdt hij wel van een vochtige omgeving. Probeer 'm dus zo nu en dan af te sproeien met water of zet de plant onder een lauwe douche. 
  • Het belangrijkste aan de verzorging van een Dieffenbachia is de plek waar je hem neerzet. Deze groene vriend is namelijk heel gevoelig voor direct zonlicht, maar heeft tegelijkertijd wel genoeg indirect licht nodig om te groeien. Zet de plant dus dus op een plek waar veel licht is, maar de zon niet direct op de plant schijnt. Een raam op het zuiden is dus uitgesloten, maar in de buurt van een raam op het oosten of westen is een goede plek. Let er ook goed op dat het niet tocht op de plek waar je de Dieffenbachia neerzet, anders krijgt de plant snel last van ziektes. Nog een laatste tip: laat de kamertemperatuur niet onder de 15 °C zakken.
  • In de zomer kan het goed zijn voor de Dieffenbachia om eens in de twee weken wat standaard plantenvoeding toe te dienen. Dit is in de winter echter totaal overbodig omdat de plant dan in ruststand is. In de winter voeding geven kan zelfs negatieve gevolgen hebben omdat de plant al die voedingsstoffen niet kwijt kan.
  • Net zoals bij de meeste andere planten is het goed om de Dieffenbachia eens in de twee jaar in een nieuwe, ruimere pot te zetten. In twee jaar tijd zijn meestal alle voedingstoffen uit de potgrond wel gebruikt en zal de plant het dus moeilijk krijgen als er geen nieuwe potgrond gegeven wordt. Doe het verpotten als het even kan in de lente, omdat de plant dan in een groeistand zit en dus zichzelf snel kan aanpassen aan de nieuwe potgrond. 
  • De bladeren van de Dieffenbachia is wat de plant zo bijzonder maakt. Elke blad heeft namelijk een unieke print, die geen enkele andere Dieffenbachia zal hebben. Er zijn ook wel Dieffenbachia's met een effen groen blad zonder print, maar dit is een minderheid. Als het print op de bladeren van je Dieffenbachia vervaagt dan krijgt de plant waarschijnlijk te weinig licht. Bruine bladeren kan je gerust weghalen, als je goed voor de Dieffenbachia zorgt groeit hij vanzelf weer nieuwe bladeren aan.
  • Zoals eerder gezegd is wolluis een ziekte die regelmatig voorkomt bij de Dieffenbachia. Zo nu en dan besproeien met water helpt al veel om deze ziekte te voorkomen. Heb je toch het idee dat jouw Dieffenbachia  last heeft van wolluis, kijk dan even bij 'alle plantziektes' voor wat tips. Gele of bruine bladeren zijn vaak de oorzaak van teveel zonlicht en als de stam van je Dieffenbachia wat zacht aanvoelt is dit een teken van wortelrot, wat betekent dat je teveel water geeft. 

Wil je al deze informatie altijd bij-de-plant hebben?
Download de verzorgings-app

... ...