Croton

De Croton is een echte hoogvlieger in de plantenwereld. Met bladeren in zo'n beetje alle kleuren van de regenboog kan je wel zeggen dat er weinig kamerplanten zijn met zo'n opvallend uiterlijk. Eigenlijk is Croton de oude latijnse naam en worden ze tegenwoordig Codiaeum genoemd, echter is de naam Croton nog zo populair in veel landen dat deze vaker wordt gebruikt dan Codiaeum. De Croton is wel een plant die wat liefde en aandacht nodig heeft, maar daar krijg je wel een spetterende kamerplant voor terug!

Haal er zelf eentje in huis!

  • Vrij veel
  • Om de 2 jaar
  • Licht, geen direct zonlicht
  • Licht giftig
  • 1x per maand (zomer)

Op zoek naar een extra vriend voor bij jou thuis?
Gebruik de Plantzoeker

  • Oorspronkelijk komt de Croton uit Aziatische landen zoals India, Indonesië en Maleisië. Je kunt de Croton in deze landen nog steeds vinden aan bosranden en in open velden. Er zijn honderden verschillende soorten van de Croton, waarbij het voornaamste verschil de kleur van het blad is. Een aantal veelvoorkomende soorten zijn de Croton Variegatum, Croton Petra en Croton Iceton.
  • Deze plant heeft extra luchtzuiverende eigenschappen. Schadelijke stoffen zoals benzeen en formaldehyde en andere fijnstoffen die bijvoorbeeld uit je bank of tapijt komen zetten, worden door de wortels van deze plant omgezet in schone zuurstof. Je hebt alleen wel heel veel luchtzuiverende planten nodig om dit effect te bereiken. Meer weten? Lees het hier!

  • Zoals eerder vermeld komt er wit sap uit de Croton als er een tak of blad afbreekt. Let erop dat dit niet op de huid komt of dat een kind of huisdier dit opeet. Bij contact met de huid veroorzaakt het alleen wat lichte irritatie, bij inname is het verstandig contact op te nemen met de dokter.
  • Bij het verzorgen van de Croton is genoeg water geven zeer belangrijk. De Croton komt oorspronkelijk uit tropische gebieden en is dus gewend aan een constant vochtige grond. Zorg er dus voor dat de grond nooit helemaal uitdroogt, hier kan de plant zelfs aan dood gaan. Kletsnat is ook weer niet goed, want dan gaan de wortels rotten, dus kijk minimaal één keer per week hoe vochtig de grond nog is, en als het redelijk droog wordt geef je wat water. Zeker in de zomer is het aan te raden om wel twee keer per week water te geven. Niemand zei dat het makkelijk zou zijn! De hoeveelheid water hangt erg af van de omgeving waarin de Croton staat.
  • De Croton houdt van veel licht. Hij vindt het dan ook heerlijk om zeker een paar uur per dag in het directe zonlicht te staan. Alleen op het heetst van de dag is het beter als de Croton niet continue in direct zonlicht staat, zeker in de zomer. Door het felle zonlicht kunnen de bladeren verbranden en bruin worden, dit is ook de reden dat je deze plant beter niet direct naast de verwarming kunt zetten. Hoe meer licht de Croton krijgt, hoe lichter de bladeren ook worden. Is jouw Croton dus redelijk donker en wil je meer kleur, zet de plant een tijdje dichter bij het raam. Over het algemeen is drie meter van een raam op het zuiden en één meter van een raam op het westen, noorden en oosten een goede plek. De Croton groeit een beetje richting het licht, dus als je wilt dat de plant recht blijft kan je deze het beste af en toe een kwartslag draaien. 
  • Wat extra voeding gedurende de zomer stelt de Croton zeer op prijs. Standaard kamerplantenvoeding is geschikt. In de winter gaat de Croton net als andere kamerplanten in een winterslaap en heeft hij geen extra voeding nodig. 
  • De Croton wordt in landen met een tropisch klimaat veel gebruikt voor heggen en struiken. Ze kunnen hier wel 5 meter hoog worden. Dit komt omdat de wortels vrij in de volle grond kunnen doorgroeien. Wil je dat jouw Croton groter wordt, dan kan je het beste eens in de twee jaar de plant in een grotere pot zetten. Ook als de plant hetzelfde formaat wil houden is het aan te raden minstens eens in de drie jaar de potgrond te verversen, omdat dan de voeding verbruikt is. 
  • De Croton of Codiaeum krijgt in de wilde natuur mooi bloemen, maar dit zal je niet in de huiskamer variant tegenkomen. Mocht de plant wat te groot worden naar je smaak dan kan je de grootste bladeren voorzichtig afknippen. Knip wel een blad in zijn geheel af, tot aan de stam. Let hier bij op het witte sap dat vrijkomt, dit kan huidirritaties veroorzaken.
  • Helaas is de Croton redelijk vatbaar voor wolluis en spint. Wolluis komt vooral als de plant op een plek staat waar het veel tocht. Spint wordt veroorzaakt door een te droge lucht. Allebei de ziektes kan je simpelweg bestrijden door de plant te besproeien met warm water, of onder een warme douche te zetten. Zorg bij de laatste optie wel dat de grond is afgedekt met wat folie, zodat de wortels niet doorweekt raken. De plant zo nu en dan met de plantenspuit besproeien is een goede voorzorgsmaatregel om ziektes te voorkomen.

Wil je al deze informatie altijd bij-de-plant hebben?
Download de verzorgings-app

... ...