Calathea

De Calathea kamerplant is een plant met unieke eigenschappen, maar is helaas niet de makkelijkste om te verzorgen. De plant wordt ook wel 'Living Plant' genoemd, omdat hij 's nachts zijn bladeren sluit om deze de volgende dag weer te openen. Je kunt er zelf voor wakker blijven om het te aanschouwen, maar voor de slaapliefhebbers onder ons laten we hier zien hoe dit dichtgaan en openen eruit ziet.

Haal er zelf eentje in huis!

  • Gemiddeld
  • Om de 2 jaar
  • Schaduw of halfschaduw
  • Niet giftig
  • 1x per 2 weken (zomer)

Op zoek naar een extra vriend voor bij jou thuis?
Gebruik de Plantzoeker

  • Zoals al eerder genoemd komt de Calathea oorspronkelijk uit Brazilië en de omliggende landen. Hier staat de plant bekend door zijn verscheidenheid aan indrukwekkende bladeren. Van paarse tot roze bladeren, van strepen tot andere mooie figuurtjes. Je kunt het zo gek niet bedenken. Er zijn zelfs exemplaren met zilverkleurige bladeren. Nog een leuk feitje; doordat de bladeren van een Calathea best wel stevig zijn worden ze veel gebruikt als verpakkingsmateriaal door de lokale bevolking. Zo zie je vaak verse vis verpakt in een blad van de Calathea. De inboorlingen van het Braziliaanse regenwoud gaven de plant ook wel de de naam 'Korbmarante' omdat ze vlechten maakten van de bladeren van de Calathea. Je kunt een hele hoop verschillende soorten Calathea's in huiskamers tegenkomen. Hoewel de ene soort een grotere drama queen is dan de ander, is de verzorging van de verschillende soorten wel nagenoeg hetzelfde. Een greep uit de verschillende soorten: Calathea Ornata, Calathea Warscewiczii, Calathea Zebrina, Calathea Medaillon, Calathea Lancifolia, Calathea Wavestar, Calathea Rufibarba, Calathea Orbifolia, Calathea Leopardina, Calathea Flamestar, Calathea Insignis, Calathea Triostar, Calathea Makoyana, Calathea Roseopicta, Calathea Fusion White en Calathea Crocata.
  • Deze plant heeft extra luchtzuiverende eigenschappen. Schadelijke stoffen zoals benzeen en formaldehyde en andere fijnstoffen die bijvoorbeeld uit je bank of tapijt komen zetten, worden door de wortels van deze plant omgezet in schone zuurstof. Je hebt alleen wel heel veel luchtzuiverende planten nodig om dit effect te bereiken. Meer weten? Lees het hier!

  • De Calathea is niet giftig voor mens of dier.
  • De Calathea komt oorspronkelijk uit het Braziliaanse regenwoud, en is dus gewend aan tropische omstandigheden. Dit houdt in een hoge luchtvochtigheid en regelmatig water. Bij te weinig water krijgt de plant hangende bladeren. Ook als het blad krult krijgt de Calathea te weinig water. Echter vindt de plant het niet fijn als hij constant met zijn voeten in het water staat, dus pas erop dat er geen laagje water onderin de pot blijft staan. Zoals bij elke plant heeft de Calathea in de zomer meer water nodig dan in de winter. Controleer altijd zelf hoe droog de grond is door een vinger diep in de grond te steken. Probeer de grond continue licht vochtig te houden, dan komt het helemaal goed.
  • Zoals gezegd: het onderhoud van de Calathea is soms best een uitdaging. Zet de Calathea op een plek met licht, maar niet direct in de zon. Halfschaduw wordt dat ook wel genoemd. Deze kamerplant is namelijk zeer gevoelig voor teveel zonlicht en zal dan snel bruine bladeren krijgen. In het tropisch regenwoud is de Calathea gewend om onder het bladerdak van de grote bomen te overleven, waar weinig tot geen zonlicht komt.Daarom is een bijnaam voor deze plant ook wel de schaduwplant. Eén of twee meter naast een raam op het oosten of westen is een goede plek voor de Calathea, maar ideaal gezien staat deze plant voor een raam op het noorden. Let ook op dat het niet erg tocht op de plek waar je de plant wilt neerzetten, hier kan de Calathea slecht tegen. Probeer de temperatuur niet onder de 16 °C te laten gaan.
  • In de zomer kan het goed zijn voor de Calathea om eens in de twee weken wat standaard plantenvoeding toe te dienen. Dit is in de winter echter totaal overbodig omdat de plant dan in ruststand is. In de winter voeding geven kan zelfs negatieve gevolgen hebben omdat de plant al die voedingsstoffen niet kwijt kan.
  • Net zoals bij de meeste andere planten is het goed om de Calathea eens in de twee jaar in een nieuwe, ruimere pot te zetten. In twee jaar tijd zijn meestal alle voedingstoffen uit de potgrond wel gebruikt en zal de plant het dus moeilijk krijgen als er geen nieuwe potgrond gegeven wordt.
  • De bladeren van een Calathea maken de plant zeer herkenbaar. Er zijn veel verschillende soorten Calathea's die allemaal ook weer een ander soort blad hebben. Sommige hebben paarse bladeren, andere roze, maar wat ze bijna allemaal gemeen hebben is dat er een uniek patroon op het blad zit. Het meest voorkomende is een ietwat geveerd patroon. Deze zeer stijlvolle bladeren zijn wel overgevoelig voor van alles en nog wat, dus het kan voorkomen dat er bruine en krullende bladeren te zien zijn. Deze kan je gerust afknippen. Vaak is de oorzaak een te warme standplaats of te weinig water.
  • De Calathea is gewend aan een hoge luchtvochtigheid en kan dus vooral in de winter, wanneer de verwarming aanstaat, kwetsbaar worden voor ongedierte. Een plantziekte die vaak gezien wordt bij de Calathea is spint. Om dit te voorkomen helpt het al veel om zo nu en dan de plant met water te besproeien. Hiermee voorkom je ook dat je groene amigo bruine randen om de bladeren gaat krijgen.

Wil je al deze informatie altijd bij-de-plant hebben?
Download de verzorgings-app

... ...