Caladium

Een plant voor de plantgekkie met iets meer ervaring is de Caladium. Een prachtige knolplant die bijna doorzichtige bladeren in veel verschillende kleuren heeft. Caladiums zijn erg seizoensgevoelig en maken een cyclus door het jaar heen. Ze groeien vanuit knollen onder de grond en eigenlijk houden deze knollen in de winter een winterslaap. Vanaf het voorjaar groeien de mooie bladeren uit de knol omhoog. Maar rondom de herfstperiode sterven deze ook weer af waardoor je alleen de knol overhoudt. Als je tijdens zijn winterslaap er goed voor zorgt, bloeit deze knol in het volgende voorjaar gewoon weer op! Je wil natuurlijk dat ieder jaar je fantastisch mooie amigo tevoorschijn komt. Bereid je daarom maar voor op een emotioneel afscheid in de herfst. De bladeren verkleuren, gaan hangen en sterven langzamerhand af. Dit is het moment dat je minder water moet geven zodat de knol uiteindelijk rustig kan beginnen aan de winterslaap. Verwijder alleen de compleet verdorde bladeren! De levende geven namelijk nog hun laatste beetje energie aan de knol. Als alle stengels zijn afgestorven laat je ‘m lekker in de aarde zitten, geef je geen water meer en zet je de pot weg op een niet al te koud plekje. Als het weer voorjaar is knal je je amigo weer tevoorschijn en begin je weer opnieuw met je verzorgingsriedeltje. Begin rustig met wat water geven. Zodra de bladeren weer boven de grond piepen, zijn ze weer toe aan twee keer per week wat te drinken.

Haal er zelf eentje in huis!

 • Vrij veel
 • Elk jaar
 • Licht, geen direct zonlicht
 • Giftig
 • 1x per 3 weken (zomer)

Op zoek naar een extra vriend voor bij jou thuis?
Gebruik de Plantzoeker

 • Deze prachtplanten komen regelrecht uit de tropen van Zuid-Amerika en Brazilië.
 • Deze plant heeft geen luchtzuiverende eigenschappen. Er bestaan namelijk planten die schadelijke stoffen zoals benzeen, formaldehyde en andere fijnstoffen die bijvoorbeeld uit je bank of tapijt komen zetten filteren. Om dit effect te bereiken heb je trouwens wel heel veel planten nodig. Meer weten over luchtzuiverende planten? Lees het hier!

 • Deze prachtige kamerplant is giftig. Pas daarom op met huisdieren en kinderen die van alles in hun mond stoppen. Wil je deze knolplant toch in huis halen? Dan kan het beste een plekje uitkiezen voor je caladium waar deze veelvraten niet bij kunnen!
 • De caladium heeft hele dunne en kwetsbare bladeren. Te weinig water zorgt voor een verlept hoopje verdriet. Gelukkig blijven ze niet lang in hun dipje hangen en knappen ze heel snel op van een lekker slokje water. Pas ook zeker op dat je ze niet overwaterd! Want dan gaat de knol ondergronds rotten en is het uit met de pret. Met een potje lichtvochtige aarde zit je altijd goed! Laat de aarde dus een heel klein beetje opdrogen voor de volgende borrel. In de zomer genieten ze het liefst twee keer per week van water. In de andere maanden zijn ze niet zo dorstig en zit je met één keer per week wel goed. De kwetsbare bladeren krijgen bij een lage luchtvochtigheid heel snel bruine bladeren. Daarom is het belangrijk dat je de luchtvochtigheid lekker hoog houdt. Geef ze eens een luchtbevochtiger cadeau. Daar worden deze amigo’s erg vrolijk van.
 • Caladiums gaan heel lekker op indirect licht. Dus zet ze niet op een donkere plek of op een plek met direct zonlicht. Zoek een mooi plekje hier tussenin zoals bijvoorbeeld een paar meter bij het raam vandaan. It’s all in the balance baby! Merk je nou dat er bruine plekken op je blad komen, dan staat je amigo nog steeds te veel in de spotlights. Deze plekken zijn namelijk verbrand door de zon. Trekken de mooie verkleuringen die bij je caladium hoort zoals de witte of roze plekken weg en worden de bladeren groener? Dan kan het zijn dat je ze meer naar het daglicht toe moet verhuizen.
 • In de zomer kan je jouw caladium één keer in de drie weken verblijden met een beetje plantenvoeding. Deze energyboost hebben je amigo’s wel nodig.
 • Heb je een caladiumknol gekocht? Dan moet je direct even de handen uit de mouwen steken. De grootte van de pot hangt natuurlijk af van de grootte van de knol. We raden je aan om voor een pot te gaan van minimaal 15cm. Als je een kleinere pot kiest, krijgt je caladium minder ruimte om te groeien en krijgt daarom ook kleinere bladen. Bij het verpotten controleer je altijd of de knol nog goed stevig is. Bij een wat zachtere knol heb je waarschijnlijk te maken met rot en is het meestal einde verhaal voor jouw amigo. Zie je wortels uit de onderkant van je kweekpot groeien? Dan is het weer verpotten geblazen! Let op! Verpotten kan je het beste doen in het voorjaar. Deze gevoelige knollen passen zich dan het beste aan aan veranderingen.
 • Je koopt deze knapperd natuurlijk vooral om die prachtige bladeren, maar een caladium kan ook gewoon bloeien! Deze bloemen zijn natuurlijk hartstikke mooi, maar vreten tegelijkertijd ook veel energie. Heb je liever dat de knol zich focust op de bladeren? Dan kan je de bloem er ook gewoon uitknippen. Heb je compleet verdorde bladeren? Dan kan je die het beste eraf snoeien zodat de knol zich weer kan richten op het groeien van nieuw caladiumblad.
 • De ene caladium groeit mega bladeren, de andere juist weer mooie kleintjes. Bruine bladeren komen nou eenmaal vaak voor bij deze knolplant vanwege de super kwetsbare bladeren. Deze verlepte blaadjes kan je gewoon afknippen, geen probleem! Zo kan de knol zich juist beter richting op het groeien van nieuwe stengels. Droge plekken zijn vaak het resultaat van te weinig zon of een te droge lucht. Deze planten zijn niet gevoeliger voor specifieke plagen, maar omdat dit zulke kwetsbare planten zijn, kan je het beste de bladeren regelmatig checken op luis, spint en ander ongedierte. Hoe eerder je erbij bent, hoe beter!

Wil je al deze informatie altijd bij-de-plant hebben?
Download de verzorgings-app

... ...