Verzorging Areca palm

De Areca, ook wel Goudpalm genoemd, is één van de bekendere palmsoorten die in de Nederlandse huiskamers te vinden is. Een toffe plant die een tropisch sfeertje aanbrengt in zijn omgeving. Ook niet zo gek aangezien de Areca oorspronkelijk uit Madagaskar komt. De verzorging vraagt wel wat aandacht, maar daar helpen wij graag bij!

 • Vrij veel
 • Om de 2 jaar
 • Sterk luchtzuiverend
 • Veel zonlicht
 • Niet giftig
 • 1x per 2 weken (zomer)

Op zoek naar een extra vriend
voor bij jou thuis?
Gebruik de Plantzoeker

 • De geschiedenis van de Areca palm begint op het eiland Madagaskar. Hier groeit de plant enkel in het duingebied, waar de grond zeer vochtig is. Over de jaren heen is de Areca bijna uit het wild verdwenen, omdat de plant meegenomen wordt uit de natuur om huiskamers op te vrolijken. 

 • De Areca is één van de meest lucht-zuiverende planten die als kamerplant wordt verkocht. Dit komt omdat hij voornamelijk goed is in het verwijderen van de schadelijke stoffen formaldehyde, benzeen, trichloorethyleen en tolueen uit de lucht. Deze stoffen komen in bijna elk huis en kantoor voor. Een goede plant om in je omgeving te hebben dus.

 • De Areca palm is niet giftig.

 • De Areca is, net als de meeste andere palmsoorten, gewend aan een tropisch klimaat. Dit houdt in dat hij de voorkeur geeft aan een continue vochtige grond. Zowel volledige uitdroging als regelmatig natte voeten zullen ervoor zorgen dat je Areca massaal blad gaat verliezen. In de zomer is de waterbehoefte van de Areca aanzienlijk hoger dan in de winter. Probeer dan ook meerdere keren per week in de zomer water te geven en in de winter alleen wanneer de grond weer droog begint te worden. Controleer dit door je vinger diep in de grond te steken, de bovenlaag is geen goede indicatie aangezien deze door het contact met de lucht sneller uitdroogt. Gebruik bij voorkeur lauwwarm water.

 • De kamerplant variant van de Areca palm is dan wel meer gewend aan het donkere klimaat in Nederland dan zijn tropische neven in Madagaskar, toch vindt hij veel zonlicht wel fijn. In de zomer kan deze plant dan ook prima buiten staan, mits de temperatuur niet meer onder de 5 °C komt. Let hierbij wel op dat je de Areca niet onmiddellijk in direct zonlicht zet, maar langzaam laat wennen door hem steeds wat langer in het directe zonlicht te laten staan. Anders zullen de bladeren van de Areca verbranden. Zet deze palm in huis dus op een plek waar veel zonlicht komt. Bedenk wel dat de plant een stuk meer water nodig zal hebben op een plek met veel zonlicht.

 • De Areca palm is een snelle groeier, zeker in de zomer. Het is daarom aan te raden om in deze maanden extra voeding te geven aan de plant. Eens in de twee weken wat vloeibare voeding toevoegen aan het water van de Areca is voldoende. In de winter is het niet nodig om voeding te geven en wordt het zelfs afgeraden omdat de plant dan in zijn rustperiode is.

 • Het is belangrijk om de Areca eens in de twee tot drie jaar in een grotere pot te plaatsen. Niet alleen is alle voeding in de grond inmiddels verbruikt, ook heeft de plant ruimte nodig om zijn wortels verder te groeien. Laat je de plant te lang in een kleine pot staan dan heeft dat negatieve gevolgen voor de gezondheid van de plant. Houd bij het verpotten er rekening mee dat de nieuwe pot zo'n 20% breder is dan de plant zelf. Zo heeft je Areca weer voldoende ruimte om verder te groeien.

 • De Areca krijgt snel gele of bruine bladeren door teveel zonlicht. Het is aan te raden deze bladeren simpelweg af te knippen bij de stam, aangezien ze niet meer zullen herstellen. Bruine puntjes op de bladeren is meestal niet te voorkomen, ook in het wild heeft deze plant daar last van. Het is lastig om de Areca in een mooie vorm te houden omdat nieuwe bladeren aan de bovenkant worden aangemaakt en de bladeren aan de onderkant worden afgestoten. Snoei hoe dan ook nooit de stam zelf, dit overleeft de plant meestal niet. 

 • Een Areca heeft niet heel veel last van ziektes. Net als elke andere plant kan het voorkomen dat er door lage luchtvochtigheid of teveel tocht spint of wolluis in de plant komt. Probeer zeker in de winter de bladeren zo'n twee keer per maand te besproeien met water. Dit geeft de plant de benodigde luchtvochtigheid om ziektes af te weren.

Wil je al deze handige informatie
altijd bij-de-plant hebben?
Download de Verzorgings App

... ...