Aloe Vera

De Aloë Vera is de laatste jaren vooral bekend geworden om zijn helende werking. Zo zou de gel die de Aloë Vera afscheidt helpen tegen eczeem en uitslag, gebruikt worden als huidcrème en verkoeling bieden bij verbranding. Ook wordt het in yoghurt en sap verwerkt omdat het een kalmerende werking op de maag zou hebben. Veel wetenschappelijk bewijs is er echter niet voor deze helende eigenschappen. Dat verandert echter niets aan het feit dat de Aloë Vera één van de makkelijkste planten is om te verzorgen en een hele stoere uitstraling in je huis brengt.  

Haal er zelf eentje in huis!

  • Vrij weinig
  • Om de 2 jaar
  • Halfschaduw
  • Giftig
  • Niet nodig

Op zoek naar een extra vriend voor bij jou thuis?
Gebruik de Plantzoeker

  • Over de oorsprong van de Aloë Vera is discussie ontstaan onder wetenschappers. Omdat er geschriften zijn gevonden over de medische werkingen van de Aloë Vera die tot wel 4.000 jaar oud zijn is het moeilijk te zeggen waar de plant oorspronkelijk vandaan komt. De plant wordt gebruikt in de Chinese cultuur, maar ook in de Filipijnen en de Canarische eilanden speelt de plant een rol. Er wordt zelfs gezegd dat grote namen uit de geschiedenis zoals Cleopatra en Alexander de Grote veel gebruik maakten van de Aloë Vera. Uit recent onderzoek is nu naar voren gekomen dat de Aloë Vera hoogstwaarschijnlijk oorspronkelijk uit het Midden-Oosten en Noord-Afrika komt. 
  • Deze plant heeft extra luchtzuiverende eigenschappen. Schadelijke stoffen zoals benzeen en formaldehyde en andere fijnstoffen die bijvoorbeeld uit je bank of tapijt komen zetten, worden door de wortels van deze plant omgezet in schone zuurstof. Je hebt alleen wel heel veel luchtzuiverende planten nodig om dit effect te bereiken. Meer weten? Lees het hier!

  • De Aloë Vera heeft geen giftige eigenschappen. En ook al wordt het sap van de Aloë Vera in bepaalde voedingsmiddelen gebruikt raden wij niet aan om de het sap uit jouw Aloë Vera in te nemen. 
  • Bij het verzorgen van de Aloë Vera is alleen af en toe water geven eigenlijk van belang. Het is een succulent, ook wel vetplant genoemd, net als de cactus. Dit betekent dat de Aloë Vera water opslaat in zijn stam en bladeren voor later gebruik. Geef de Aloë Vera dan ook alleen water als de grond weer echt droog is. Het kan in de zomer wel een ruime week duren voordat het weer nodig is om water te geven. In de winter gaat de Aloë Vera in een winterslaap en is er soms maar eens in de maand water nodig. Als de bladeren van de Aloë Vera bruin en zacht worden, is dat een teken dat de plant te veel water krijgt. Als de punten samentrekken en rood worden, mag je je groene amigo meer water geven.
  • Je kunt de Aloë Vera het beste op een plek zetten met een klein beetje schaduw. De plant kan echter ook tegen direct zonlicht, maar laat de plant eerst twee weken wennen op een standplaats met wat schaduw alvorens te verplaatsen naar het volle zonlicht. In de zomer kan de plant ook heel goed buiten gezet worden. Het directe zonlicht is goed voor de groei van de Aloë Vera. Zorg er alleen voor dat het niet meer vriest buiten, dat is dodelijk voor deze vetplant. 
  • De Aloë Vera heeft eigenlijk geen extra voeding nodig, mits de plant genoeg zonlicht en water krijgt. Wil je de groei toch stimuleren, geef dan ongeveer 20% van de aanbevolen hoeveelheid wat op het plantenvoeding flesje aangegeven staat. In de wintermaanden is extra voeding absoluut niet nodig. 
  • De Aloë Vera is een plant die flink doorgroeit. Het is daarom belangrijk om de plant eens in de twee jaar ongeveer in een grotere pot te zetten. Kies bij het verpotten voor een pot die ongeveer drie keer zo breed is als de wortelkluit van de Aloë Vera. Dan heeft de plant weer genoeg ruimte de om door te groeien de komende jaren. 
  • In het wild heeft de Aloë Vera mooie woestijnbloemen, maar dit zal in de huiskamer helaas niet vaak voorkomen. Wel is het mogelijk om de bladeren van de Aloë Vera te snoeien om zo gebruik te maken van het helende sap dat in de bladeren zit. Snij hiervoor één van de lagere bladeren bij de stam af. Er zal zich een dun vliesje vormen op de snede waar sap uitvloeit. Je kunt het blad uitknijpen en het sap opvangen in een bakje. Vervolgens kan je het sap gebruiken als huidcrème voor bijvoorbeeld uitslag, huidirritatie, verbranding en zelfs wondjes. De Aloë Vera gebruikt diezelfde genezende werking om snel nieuwe bladeren te groeien, dus de plant raakt niet permanent beschadigd door het afknippen van bladeren. Ook zal de plant kleine stekjes groeien aan de onderkant van de stam. Je kunt deze het beste afknippen omdat ze veel energie van de hoofdplant gebruiken. Als je wilt kan je deze stekjes in een pot met potgrond plaatsen om zo nieuwe Aloë Vera plantjes te kweken. 
  • Een Aloë Vera is praktisch niet vatbaar voor plantenziektes. Het enige wat de plant echt kan beschadigen is het te lang laten staan in water. Hierdoor gaan de wortels rotten waardoor de plant afsterft. Zorg dan ook voor een drainagegat in de pot of check regelmatig voor stilstaand water in de pot. 

Wil je al deze informatie altijd bij-de-plant hebben?
Download de verzorgings-app

... ...