Aglaonema

De Aglaonema is een bijzondere kamerplant, met een even bijzondere naam. Zijn opvallende uiterlijk komt vooral door de grote bladeren met unieke patronen. Een karaktereigenschap die hij gemeen heeft met zijn neef de Dieffenbachia. Allebei zijn lid van de Araceae familie, waar ze blijkbaar dol zijn op moeilijke namen. Wel is de Aglaonema een stuk makkelijker te verzorgen dan de Dieffenbachia, en gaat over het algemeen ook langer mee. Ah, de eeuwige strijd tussen broers.

Haal er zelf eentje in huis!

  • Vrij weinig
  • Om de 2 jaar
  • Halfschaduw, geen direct zonlicht
  • Licht giftig
  • 1x per maand (zomer)

Op zoek naar een extra vriend voor bij jou thuis?
Gebruik de Plantzoeker

  • In tegenstelling tot zijn broer Dieffenbachia komt de Aglaonema niet uit de regio Zuid-Amerika. Hij is veel te vinden aan de andere kant van de wereld, in Zuid-Oost Azië en met name Indonesië. Hier groeit hij in de jungles onder het bladerdak van de grotere bomen. Om deze reden is de Aglaonema gewend geraakt aan de schaduw. De naam is afgeleid van twee Griekse woorden, 'aglaos' wat schitterend betekent, en 'nema' wat staat voor draden. Dit zou een verwijzing zijn naar de meeldraden van de bloem. Er zijn niet veel verschillende Aglaonema soorten, ongeveer 55 waarvan slechts een aantal bekend zijn als kamerplant. Er zijn bekende soorten met roze accenten en er zijn soorten met strepen in het blad. Een van de bekendste is de Aglaonema Silver Bay.
  • Deze plant heeft extra luchtzuiverende eigenschappen. Schadelijke stoffen zoals benzeen en formaldehyde en andere fijnstoffen die bijvoorbeeld uit je bank of tapijt komen zetten, worden door de wortels van deze plant omgezet in schone zuurstof. Je hebt alleen wel heel veel luchtzuiverende planten nodig om dit effect te bereiken. Meer weten? Lees het hier!

  • Het sap en de bessen van een Aglaonema zijn licht giftig. Contact met de huid kan zorgen voor lichte irritatie. Let er bij kinderen en huisdieren ook op dat ze de blaadjes niet opeten. Het komt zelden voor dat een huisdier hieraan overlijdt, maar het is toch beter om het te voorkomen.
  • Over water doet de Aglaonema niet zo moeilijk. Wat meer, wat minder, het maakt deze groene vriend allemaal niet zoveel uit. Het enige waar hij wel een hekel aan heeft is natte voeten, zorg en dan ook voor dat er geen laagje water onderin de pot blijft staan. Het is dus beter om bij twijfel even geen water te geven, deze kamerplant vindt een tijdje in de droge grond staan geen enkel probleem. In de zomer is het goed om de grond continue licht vochtig te houden, maar in de winter kan deze plant zeker een aantal weken zonder water.
  • In tegenstelling tot veel andere kamerplanten vindt de Aglaonema een donkerder plekje helemaal prima. Hoe meer licht de plant krijgt, des te meer zal hij gaan groeien. Echter blijft de plant op een schaduwrijke plek er ook mooi uitzien, hij zal alleen niet groter worden. Zorg er wel voor dat de Aglaonema wat zonlicht ontvangt, het liefst een paar uur per dag. Dus voor een raam op het noorden of in de buurt van een raam op het oosten/westen zijn uitstekende plekken. Let wel op met tocht, hier kan de Aglaonema ziektes door oplopen.
  • De Aglaonema is een langzame groeier, en heeft dan ook niet zoveel voedingstoffen nodig. In de herfst- en wintermaanden is extra voeding geheel overbodig. Gedurende de lente en zomer kan je eens in de maand een standaarddosis plantenvoeding toevoegen. Geef nooit teveel, want ook dit kan schadelijk zijn voor een kamerplant.
  • Ook voor het verpotten geldt dat het niet zo vaak nodig is door de langzame groei van een Aglaonema, meestal om de 2 jaar. Je kunt 'm natuurlijk wel direct nadat je de plant hebt gekocht verpotten in een mooiere sierpot. Let bij het verpotten er op dat je geen wortels beschadigd en doe het wanneer mogelijk in de lente. Ga je de plant in een grotere pot zetten? Neem dan altijd een nieuwe pot die minstens 20% groter is dan de oude.
  • Deze kamerplant wordt niet erg groot en snoeien is vaak dan ook niet nodig. Als je plant gele of bruine bladeren krijgt dan komt dit meestal door teveel zonlicht. Probeer 'm eens wat verder van een raam te zetten. Als alleen de onderste bladeren geel worden dan heeft de Aglaonema te lang droog gestaan. Je kunt deze bladeren gerust afknippen, de plant zal weer nieuwe aangroeien. Je zou het op eerste gezicht niet zeggen, maar deze plant kan ook tot bloei komen. Vaak zit de bloem verstopt onder de bladeren, waardoor hij lastig is om te zien. Het kost de plant helaas wel veel energie om de bloem in leven te houden, dus je kunt deze het beste afknippen zodra je er eentje ziet.
  • Een lage luchtvochtigheid kan ervoor zorgen dat je Aglaonema last krijgt van spint of luis. Een goede voorzorgsmaatregel is om je plant eens in de paar weken te besproeien met water. Als het vaker kan dan is dit nog beter. Zet je plant 2x per jaar ook even onder de douche met lauw water, zodat al het stof van de bladeren wordt gespoeld. Dit helpt tegen ziektes, laat de plant er weer mooi uitzien en hij kan meer licht opnemen. Scherm wel even de grond af met wat aluminiumfolie zodat de plant niet verdrinkt in het water.

Wil je al deze informatie altijd bij-de-plant hebben?
Download de verzorgings-app

... ...