Agave

De Agave plant behoort tot de 'succulente' familie, waaronder onder andere ook cactussen vallen. Dit zegt eigenlijk al genoeg over de behoeftes van deze plant, die zijn er namelijk bijna niet. Zo lang de plant genoeg licht heeft kan er eigenlijk weinig fout gaan. De plant komt voornamelijk voor in Mexico, waar hij beroemd is geworden omdat de bekende drank Tequila gemaakt wordt van Agave planten. Proost!

Haal er zelf eentje in huis!

  • Zeer weinig
  • Om de 3 jaar
  • Veel direct zonlicht
  • Erg giftig
  • 1x per maand (zomer)

Op zoek naar een extra vriend voor bij jou thuis?
Gebruik de Plantzoeker

  • De Agave komt met name voor in de dorre gebieden van Midden- en Noord-Amerika, zoals Mexico en Texas. In Mexico is vooral het soort Agave Tequilana bekend, en de naam verraad al waarom. Dit Agave soort wordt met grote aantallen geproduceerd om Tequila van te maken. Het sap wordt uit de plant geperst en gedistilleerd waarna het, na nog een aantal stappen, omgevormd is in Tequila. Don't try this at home.
  • Deze plant heeft geen luchtzuiverende eigenschappen. Er bestaan namelijk planten die schadelijke stoffen zoals benzeen, formaldehyde en andere fijnstoffen die bijvoorbeeld uit je bank of tapijt komen zetten filteren. Om dit effect te bereiken heb je trouwens wel heel veel planten nodig. Meer weten over luchtzuiverende planten? Lees het hier!

  • Het sap van de Agave wordt ook wel wolfsmelk genoemd en is erg giftig. Neem contact op met je huisarts als het in je ogen terecht is gekomen. Daarnaast zijn de bladeren van deze kamerplant zeer scherp, dus let vooral met kleine kinderen goed op. De doorns kunnen diep doordringen in de huid, wat zelfs tot ontstekingen kan leiden. Zorg er dus voor dat deze goed weggehaald worden.
  • Net als bij andere succulenten wil de Agave liever te weinig water dan te veel. Laat de grond eerst goed opdragen voordat je opnieuw water geeft. Controleer hierbij niet alleen of de bovenste laag grond droog is, maar steek je vinger in de grond om de diepere lagen te checken. In de winter mag wel 75% van de grond uitgedroogd zijn voordat je water geeft, in de zomer ongeveer de helft. De Agave slaat water op in zijn bladeren, wat de reden is dat hij niet zoveel water nodig heeft. In de praktijk betekent dit dat je de plant meestal maar eens in de drie weken water hoeft te geven.
  • De Agave is gewend aan de brandende Mexicaanse zon. Daar kan ons Hollands zonnetje helaas niet tegen op, dus zal je de Agave al het licht willen geven dat hij kan krijgen. Zet 'm bij voorkeur dus op een plek met veel direct zonlicht, zoals voor een raam op het zuiden. Het is ook niet erg om door het jaar heen je plant heen en weer te verplaatsen zodat hij veel licht krijgt. Een beetje variatie vindt iedereen leuk toch?
  • Omdat de Agave erg langzaam groeit is extra voeding niet echt nodig. In de winter en herfst is het zeker overbodig en ook gedurende de lente en zomer kan de Agave prima zonder extra plantenvoeding, al waardeert hij het wel. Er is speciale plantenvoeding voor cactussen die je ook heel goed voor de Agave's kunt gebruiken. 
  • Ook verpotten is niet zo snel nodig door de langzame groei van een Agave. Begint je pot te vervormen of lijkt de plant weinig voeding meer uit de grond te halen dan kan je er toch voor kiezen om de plant te verpotten. Dit is bij de Agave wel een uitdaging, vooral door zijn scherpe bladeren en giftig sap. Goede tip: doe handschoenen aan. Verpot de plant het liefst in de lente en zet 'm in een nieuwe pot die minstens 20% groter is dan de oude.
  • In het wild komt de Agave tot bloei wanneer de plant volgroeid is. De plant zelf sterft af na het bloeien maar heeft ondertussen jonge scheutjes aangemaakt die kunnen uitgroeien tot een nieuwe Agave plant. Bij jou in de huiskamer zal de Agave zeer waarschijnlijk niet tot bloei komen. Je hoeft je dus geen zorgen te maken over plotselinge sterfgevallen. Gele of verkleurde bladeren bij een Agave komen bijna altijd door te veel water. Zet de plant op een lichte plek en laat de grond helemaal uitdrogen voordat je weer water geeft. Meestal komt het dan weer helemaal goed met 'm. Je kunt oude of dode bladeren gerust wegknippen, zo dicht mogelijk tegen de stam aan. Het vocht dat uit die wond komt zorgt voor irritatie op de huid, dus let op dat je het niet aanraakt. De wond groeit vanzelf weer dicht.
  • Een Agave die op de tocht staat kan last krijgen van Schildluis. Een redelijk lastig te verwijderen ziekte, dus controleer bij het water geven ook even of je geen rare plekjes op je Agave ziet.

Wil je al deze informatie altijd bij-de-plant hebben?
Download de verzorgings-app

... ...