Aechmea

De Aechmea kamerplant is het bekendste soort van de Bromelia familie. Hij is vooral erg populair vanwege zijn fel gekleurde bloem, die helaas wel maar één keer bloeit voordat de plant sterft. Gelukkig is het een hele makkelijke plant om te verzorgen en zul je dus weinig omkijken hebben naar jouw Aechmea. Nog een leuke weetje: de bananenplant is een broertje van de Aechmea.

Haal er zelf eentje in huis!

  • Vrij weinig
  • Niet nodig
  • Licht, geen direct zonlicht
  • Niet giftig
  • 1x per 2 weken (zomer)

Op zoek naar een extra vriend voor bij jou thuis?
Gebruik de Plantzoeker

  • Zijn naam heeft de Aechmea te danken aan het Griekse woord 'aichmê', wat lanspunt of spits betekent. Je hebt er wat fantasie voor nodig, maar dan lijken de spitse bladeren van een Aechmea wel wat op een lanspunt. Je zou dan denken dat de plant zelf ook uit de buurt van Griekenland komt, maar niets is minder waar. Midden- en Zuid-Amerika noemt de Aechmea zijn thuis, en dan met name de tropische gebieden waar de Aechmea vaak bovenin bomen te vinden is.
  • Deze plant heeft extra luchtzuiverende eigenschappen. Schadelijke stoffen zoals benzeen en formaldehyde en andere fijnstoffen die bijvoorbeeld uit je bank of tapijt komen zetten, worden door de wortels van deze plant omgezet in schone zuurstof. Je hebt alleen wel heel veel luchtzuiverende planten nodig om dit effect te bereiken. Meer weten? Lees het hier!

  • De Aechmea is niet giftig.
  • De stengel van een Aechmea dient niet alleen als ondersteuning van de plant, hij slaat hier ook zijn water in op. Deze groene vriend vindt het daarom fijn om zowel water in de grond te krijgen bij zijn wortels als in de kelk (bloem). Let er bij de kelk wel op dat je het water er rustig in giet, zodat je de bloem niet beschadigd. De Aechmea is geen dorstige plant en hoeft in principe maar eens in de week wat water te hebben. Laat de grond altijd licht vochtig, maar let erop dat onderin de pot geen laagje water blijft staan. Mits mogelijk gebruik dan regenwater, hier zitten meer voedingstoffen in die de Aechmea goed kan gebruiken.
  • De Aechmea weet niet echt wat hij wil als het op een standplaats aankomt. Hij houdt van veel licht, maar wil weer geen direct zonlicht. Wat dus neerkomt op een lichte schaduwrijke plaats... juist. In de praktijk komt het erop neer dat je de Aechmea het beste in de buurt van een raam kunt zetten waar de zon niet direct op schijnt. Voor een raam op het noorden of naast een raam in het westen/oosten zijn dus prima plekken.
  • Je kunt je Aechmea in de zomer eens in de twee weken wat extra plantenvoeding geven. Houdt dan wel maar de helft van de aanbevolen hoeveelheid aan bij standaard kamerplantenvoeding, dat is ruimschoots genoeg. In de winter is extra voeding overbodig.
  • Aangezien de bloem van een Aechmea maar één keer bloeit en de plant daarna sterft is het niet nodig om de plant te verpotten. Je kunt natuurlijk wel als je wilt de plant bij aanschaf overpotten naar een nieuwe sierpot.
  • Als de bladeren van een Aechmea geel of bruin worden is dit meestal een teken van teveel direct zonlicht. Zet de plant dan simpelweg wat verder van het raam of uit de zon. Als het gehele blad bruin of geel is geworden kan je deze afknippen. Gaan de bladeren hangen dan geef je te weinig water. Zoals eerder al gezegd bloeit de Aechmea maar één keer voordat hij sterft. De bloei zal zo'n drie tot vijf maanden duren. Daarna is het voor de mensen met groene vingers nog mogelijk om de plant te vermeerderen om uiteindelijk weer een nieuwe Aechmea bloem te kweken. Dit duurt echter wel een aantal jaar, waardoor in de meeste gevallen de plant simpelweg wordt vervangen door een nieuw exemplaar.
  • De Aechmea is net als alle planten in de Bromelia familie redelijk gevoelig voor spint. Om dit te voorkomen kan je regelmatig jouw kamerplant besproeien met lauw water, zodat al het ongedierte van de plant afspoelt.

Wil je al deze informatie altijd bij-de-plant hebben?
Download de verzorgings-app

... ...