''In het begin is je woonkamer wat groen betreft nog een blank canvas.''

''In het begin is je woonkamer wat groen betreft nog een blank canvas.''

Planten zijn populairder dan ooit te voren en de ‘Urban Jungle’ trend is er een waar wij ons ontzettend in kunnen vinden! Daarom laten we jou graag kennis maken met inspirerende interieurs van plantastische personen! In deze editie: Nancy Nichting!

Waarom moeten meer mensen een Urban Jungle gaan houden?

Voor mij persoonlijk is het zo dat mijn interieur een soort verlenging is van mijn tuin. Ik heb namelijk 23 jaar in Zuid Afrika gewoond, waar we – met 300 dagen zon per jaar - eigenlijk voornamelijk buiten leefden. Hier in Nederland is dat natuurlijk lang niet altijd mogelijk, vandaar dat ik dat gevoel van ‘buiten’ en ‘natuur’ toch op de een of andere manier in mijn interieur wil creëren. Ik denk dat planten je leefomgeving niet alleen vanuit een esthetisch oogpunt waardevoller maken; groen is ook rustgevend, het verhoogt je creativiteit én verbetert de luchtkwaliteit. Als copywriter/vertaler werk ik voornamelijk thuis en ik vind het belangrijk dat mijn omgeving me inspireert. Voor mij is er dan ook niets heerlijker dan zoveel mogelijk groen om me heen te hebben. Iets dat leeft, iets om voor te zorgen, waarbij je ook de resultaten ziet van je toewijding in de vorm van bijvoorbeeld een prachtig, teer nieuw blad. Ik denk dat iedereen er baat bij heeft, dat is ook iets dat uit diverse onderzoeken naar voren is gekomen.

Hoeveel planten behoren er nu tot jouw Urban Jungle?

Mijn dochter was degene die na terugkomst in Nederland voorstelde om wat planten aan te schaffen en vorig jaar zijn we dan ook voorzichtig met een handjevol planten begonnen. Maar de plantenkoorts nam al snel bezit van me en inmiddels hebben we zoveel planten dat er ook steeds meer naar onze slaapkamers verhuizen. Ik heb een groot aantal wandplanken opgehangen en tafeltjes gekocht om meer ruimte voor onze groene kinderen te creëren. De reacties van mensen die op bezoek komen zijn ook altijd ontzettend leuk. Mijn zoon ondergaat het allemaal en vindt het prima – zolang er maar geen planten op zijn kamer komen. Ik heb net even geteld: we hebben er inmiddels 95! Wow, daar ‘schrik’ ik zelf wel een beetje van, haha. Het punt is natuurlijk dat je ook gaat stekken en voordat je het weet heb je van 1 moederplant ineens 3 of 4 nieuwe baby’s.


Hoe bepaal je welke nieuwe plant je toevoegt?

In het begin heb je nog allerlei opties, dan is je woonkamer wat groen betreft nog een blank canvas. Wij begonnen met Graslelies, Sansevieria's, wat vetplantjes – want makkelijk - en natuurlijk mocht een Monstera niet ontbreken. Maar naarmate de beschikbare ruimte beperkter wordt (en ook als je al behoorlijk wat variatie hebt) wordt de keuze natuurlijk ook lastiger. Nu neem ik de afmeting, de standplaats en wat ik echt heel erg mooi vind mee in mijn overweging. Het zijn op het moment meer de moeilijk te vinden, bijzondere planten waar mijn voorkeur naar uitgaat. Zo wil ik heel graag nog een Monstera Variegata (tja, wie niet?) maar dan zal ik behoorlijk moeten schuiven met mijn bestaande planten, als ik er al eentje vind. Ook zou ik dolgraag een Calathea Orbifolia (of ‘Living Plant’) willen hebben. Deze plant sluit 's avonds zijn bladeren en opent ze 's morgens weer – wat je schijnbaar zelfs kunt horen, hoe cool is dat! En met de iets grotere variant van de Monstera Monkey Mask, de Monstera Obliqua, zou ik helemaal super happy zijn. Wat een adembenemend mooie plant! Maar, die is helaas heel zeldzaam en schijnbaar maar in een handjevol botanische tuinen in de wereld te zien.

Wat is nu jouw favoriete plant?

Mijn huidige favoriet is de Monstera Monkey Mask. Wat een schatjes zijn dat. Ik heb er nu twee die allebei groeien als kool. Ik wil ze uiteindelijk langs mijn raam en plafond gaan leiden. Ook vind ik mijn Phlebodium Areum (of Blauwvaren) schitterend, vanwege haar mooie blauw-groene kleur en weelderige groei. Ik kocht haar als klein ukkie maar ze is in korte tijd uitgegroeid tot een plantus gigantus! En natuurlijk mijn Ficus Lyrata. Die moest ik hebben nadat ik de video van Summer Rayne had gezien over haar urban jungle in Brooklyn. Wat ik van mijn Graslelies, Yucca’s, Tradescantia pallida (Purple Heart), Strelitzia en Crassula Ovata (of Geldplant) zo leuk vind is dat deze in Johannesburg allemaal doodgewoon in mijn tuin groeiden. Dus met die planten heb ik echt een speciale connectie. Ik heb nu ook mijn uitgebloeide Agapanthus (Afrikaanse Lelie) alvast naar binnen gehaald om te overwinteren. Heerlijk!

Wat is voor jou de belangrijkste eigenschap in een plant?

Oeh, dat is een lastige vraag. Luchtzuiverend is voor mij nu geen specifieke reden meer om een plant al dan niet te kopen. Ik denk dat de lucht met ons huidige groen-arsenaal waarschijnlijk bijna steriel is, haha. Met het kiezen van een plant ga ik eigenlijk voornamelijk op mijn gevoel af. De kleur en de vorm zijn daarbij wel belangrijk. En het moeten geen diva’s zijn die niet op de tocht kunnen staan en elke dag water willen maar dan wel op een schoteltje – om maar eens wat te noemen. Ik had ooit een schattige Hemionitis Arifolia (of Hartjesvaren), maar het was niet makkelijk om het deze dame naar de zin te maken. Die heeft het helaas ook niet overleefd. Ook heb ik gemerkt dat een ogenschijnlijk makkelijke plant als de Hedera het binnen maar slecht doet, althans, bij mij. Zouden mijn vingers dan toch minder groen zijn dan ik zelf denk?

Is het bijhouden van een Urban Jungle moeilijk? Hoeveel tijd kost het je?

In het begin was het natuurlijk trial and error. Ik dacht bijvoorbeeld dat planten over het algemeen veel meer water nodig hebben dan vaak het geval is. Wat resulteerde in triljoenen kleine vliegjes in huis omdat er bij een aantal planten wortelrot was ontstaan en de rouwvarenmug (en larfjes) daar welig tierden. Dat was nogal een drama, wat ik met tips van een Facebook-groep gelukkig wel heb kunnen oplossen. Dus al doende leert men. En het is een heerlijk proces. Zo leuk om steeds weer nieuwe, interessante dingen te ontdekken. Ik trek in het weekend meestal een aantal uurtjes uit voor mijn groene kinderen. Sowieso kost het water geven best wel wat tijd, alles bij elkaar een uur denk ik, ook omdat er een keukentrap aan te pas moet komen voor de planten die hoog staan of hangen. Bovendien valt er vaak wel iets te stekken of hebben enthousiaste groeiers een grotere pot nodig. Dat leidt dan tot kringloopbezoekjes waar ik altijd wel leuke bloempotjes/mandjes (of plantentafeltjes- of rekjes) tegenkom. Een soort kettingreactie of sneeuwbaleffect eigenlijk. Maar wel een hele leuke!

Welke plant staat er nog op je verlanglijstje?

Nou… de Monstera Obliqua, maar dat is natuurlijk wishful thinking. In ieder geval de Monstera Variegata en de Calathea Orbifolia!

Volg Nancy op Facebook en @plantsome op Instagram om meer fijne plantenkiekjes te zien! Heb jij ook een 'Urban Jungle' en wil je door ons geïnterviewd worden? Mail dan naar hallo@plantsome.nl!

Verder lezen

    ... ...