''Ik dacht 80 planten te hebben, na een nieuwe ronde tellen blijken het er 112 te zijn!''

''Ik dacht 80 planten te hebben, na een nieuwe ronde tellen blijken het er 112 te zijn!''

Planten zijn populairder dan ooit te voren en de ‘Urban Jungle’ trend is er een waar wij ons ontzettend in kunnen vinden! Daarom laten we jou graag kennis maken met inspirerende interieurs van plantastische personen! In deze editie: Laura Bes! 

Waarom moeten meer mensen een Urban Jungle gaan houden?

Nou niemand moet iets natuurlijk, want voor een jungle in huis moet je toch wat kennis van planten hebben én vooral zin en tijd om er ook wat aan te doen. Maar, ik raad het iedereen aan! Het is gezellig, zuivert de lucht van nare stofjes en het geeft je huis een relaxte sfeer. Daarnaast is het verzamelen van planten die niet zo makkelijk te krijgen zijn en het divagedrag van sommige planten voor mij een grote hobby, die ik lekker in m'n huiskamer kan uitoefenen.

Hoeveel planten behoren er tot jouw Urban Jungle?

Goede vraag… Ik dacht 80, maar na een nieuwe ronde tellen blijken het er 112 te zijn! De meeste staan in de huiskamer en de slaapkamer. Dit is wel inclusief planten die nu lekker in de tuin staan en met de herfst weer naar binnen moeten, en de paar stekjes die ik nu heb staan wortelen. Ik verwacht ook nog een bestelling met drie planten aankomende week... Zolang het past is dit aantal geen probleem natuurlijk, hoewel ik wel merk dat ik steeds creatiever moet worden in het vinden van geschikte plekjes.

Hoe bepaal je welke nieuwe plant je toevoegt?

Dat is wel veranderd over de afgelopen twee jaar. Toen we hier net kwamen wonen hadden we nog niet zoveel. Hiervoor woonden we namelijk op een klein flatje met direct zonlicht van alle kanten en er waren weinig planten die dat echt leuk vonden. Met de verhuizing kon ik dus helemaal los. In het begin vond ik alles leuk, maar merkte ik ook snel dat sommige planten het hier gewoon niet doen. Cactussen en vetplanten hebben er geen zin in bij mij, omdat ik te weinig zonlicht heb. Tropische planten die weinig direct zonlicht nodig hebben, werken het beste bij mij. Calathea's en philodendrons zijn perfect voor mij!

Wat is nu je favoriete plant?

Poeh! Dat is bijna een onmogelijke vraag. Mag ik er een top 5 van maken, in willekeurige volgorde? Een van mijn favoriete planten is de Dischida Nummularia. Volgens elke site is dat een makkelijke plant, maar hier was het niet te doen. Eindelijk lukt het me om er twee in leven te houden, nu ze voor het raam hangen. Ik blijf ze mooi vinden! Daarnaast ben ik groot fan van de Philodendron Goelldi. Deze plant heeft hele aparte bladeren die in een cirkelvorm groeien. De Calathea Orbifolia vind ik ook een hele mooie plant! Ze krijgen gigantische bladeren als ze het naar hun zin hebben. Ik heb sinds een tijdje de 'echte' Monstera Deliciosa... Ik kwam er namelijk achter dat ik een Monstera Borsigiana had, terwijl ik dacht dat ‘t een Deliciosa was. Toen moest ik natuurlijk ook de echte Deliciosa hebben!

Wat is voor jou de belangrijkste eigenschap in een plant?

Ik hou van grote planten, die meteen de aandacht trekken als je binnenkomt. Dat kan komen door de maat, maar ook door de aparte bladeren of kleuren. Ik heb twee katten, dus eerst keek ik ook of de plant giftig was, maar ze malen er niet om gelukkig! Een van m’n katten heeft maar drie pootjes, dus ze kan er toch niet echt bij en de andere slaapt gewoon lekker tussen alle planten.

Is het bijhouden van je Urban Jungle moeilijk? Hoeveel tijd kost het je?

Moeilijk is het voor mij niet. Het enige waar ik altijd even over na moet denken, is of ik een plant verpot heb de afgelopen tijd en of ik ze wel of geen plantenvoeding mag geven. Met 112 planten vergeet ik nog wel eens welke plant al nieuwe aarde heeft gehad en welke niet. Verder is het een kwestie van water geven en elke dag even een snel rondje kijken of alles er nog goed bijstaat. Qua tijd is het vooral wat ik er in wil steken en hoeveel zin ik erin heb. Sommige planten worden snel stoffig door de grote bladeren en als ik echt de planten ga afspoelen of afstoffen ben ik wel even bezig. Ook het verpotten in de lente kost wel wat tijd, maar ik vind dat altijd fijn met het lente zonnetje erbij! Ik ben per week ergens tussen één en zes uur bezig!


Bedankt Laura, veel succes én plezier met jouw plantastische Urban Jungle!

Volg @loetjedetuinkabouter en @plantsome op Instagram om meer fijne plantenkiekjes te zien! Heb jij ook een 'Urban Jungle' en wil je door ons geïnterviewd worden? Mail dan naar hallo@plantsome.nl!

Verder lezen

    ... ...