Kerstboom keuze: Echt? Kunststof? Adoptie? Het maakt niet zoveel uit.

Kerstboom keuze: Echt? Kunststof? Adoptie? Het maakt niet zoveel uit.

In de eerste huiskamers word je alweer begroet door de welbekende dennengeur. De Sint is immers het land uit! Daarbij komt ook de jaarlijkse discussie weer op gang: is een echte boom nu beter voor het klimaat dan een kunstboom? Of moet je toch voor een kerstboom gaan die na kerst weer gepoot wordt? Bij Mileucentraal hebben ze deze vragen tot in de naaldpuntjes beantwoord. Lees vooral hun artikel voor alle details. Voor de haastige lezers onder ons hebben we de hoofdlijnen hieronder samengevat.

 

Piekbelasters?

Laten we starten met het belangrijkste: welke kerstboom-optie je ook kiest, de impact op het klimaat is ongeveer hetzelfde en verwaarloosbaar in vergelijking met bijvoorbeeld minder vlees eten. Zowel een kunstboom als een echte boom staat qua impact ongeveer gelijk aan drie happen van een biefstuk of 20km rijden met een auto (op fossiele brandstof). Daarbij is dus gelijk de belangrijkste besparing: ga vooral niet ver rijden om een boom te halen. 

Gebruik je nog gloeilampen in je boom en staan die de hele dag aan? Grote kans dat je dit dan een grotere negatieve impact heeft op het klimaat dan de kerstboom zelf. LED-lampjes zijn hier de uitkomst.

Kortom, geen boom in huis is nog steeds de beste optie voor het klimaat, maar voel je vooral niet te schuldig over het wel in huis nemen van een kerstboom. Je kunt veel meer impact maken door te minderen met bijvoobeeld vlees eten of vliegen.

 

Als je dan toch moet kiezen...

Wil je toch zeker weten dat je op een zo'n duurzaam mogelijk manier een kerstboom in huis haalt, let dan op de volgende punten die Milieucentraal heeft opgesteld:

Kerstboomverzorging

Als je voor een echte boom hebt gekozen is het wel fijn als je daar zo lang mogelijk van kunt genieten. We hebben in dit blog een aantal tips opgeschreven om jouw kerstboom te verzorgen.

 

Verder lezen

    ... ...