De wonderlijke wereld van de Calathea

De wonderlijke wereld van de Calathea

Dat wij bij Plantsome kamerplanten tof vinden zal inmiddels niet meer als een verassing komen. Dag in dag uit zijn wij bezig om deze groene jongens bij zoveel mogelijk enthousiaste eigenaren te krijgen. Daardoor kan je nog wel eens vergeten stil te staan bij de details. Vandaar dat we vandaag een duik nemen in de wonderlijke wereld van de Calathea, waarbij we een kijkje nemen in zijn geboorteland en uitvinden waarom hij het nodig vindt om 's nachts zijn bladeren te sluiten. Dus, without further ado, presenteren wij: de Calathea. 

De 'roots'

De Calathea is onderdeel van de Marantaceae plantenfamilie, die in de natuur voornamelijk in het Amazone-gebied te vinden zijn op het Zuid-Amerikaanse continent. In het wild groeit de Calathea als een struik, waarbij zijn grote bladeren als natuurlijke paraplu dienen voor de lokale mensen en dieren. Maar dat is niet alles, de bladeren van de grote exemplaren worden ook gebruikt als dakbedekking en mocht je een vis kopen van een lokale visboer is de kans groot dat deze verpakt zit in een Calathea-blad. Het meest bijzondere aan de Calathea zijn zonder twijfel deze prachtige gekleurde bladeren. Bij de meeste plantengewassen is dit het resultaat van veredelaars die continue soorten kruisen. Echter komen bijna alle Calathea's die je in huis ziet staan ook exact zo voor in de natuur. 

De levende plant

De Calathea heeft vele bijnamen, maar eentje in het bijzonder is erg passend: de Living Plant. Hij heeft namelijk de toffe eigenschap om zijn bladeren te sluiten wanneer er weinig licht op zijn bladeren valt. Onderzoekers denken dat de planten dit doen om zich tegen de kou te beschermen gedurende de nacht. Het wordt wat technisch nu, maar de Calathea kan zijn bladeren sluiten door bepaalde ionen in zijn bladcellen. Deze reageren anders op blauw licht, wat veel in daglicht zit, dan op rood licht, wat veel 's nachts voorkomt. Daardoor opent hij bladeren bij daglicht en sluit hij ze wanneer de nacht begint. In de praktijk betekent dit dat jouw Calathea in de ochtend lekker tegelijk met jou opstaat en zijn bladeren weer opent. Je kan het zelfs horen! Het maakt een soort ruisend 'tsss' geluid. Niet schrikken dus als je 's nachts naar de wc gaat en iets ziet bewegen in de hoek. 

Tot slot

Alles bij elkaar kan je wel zeggen dat de Calathea een hele unieke plant is. Een prachtige toevoeging aan elke huiskamer, kantoorruimte of hondenhok door zijn gekleurde bladeren. Daarbij houden ze ook nog eens de lucht schoon want het zijn enorm goede luchtzuiveraars. Kortom, een plant naar ons hart. 

Verliefd geworden op deze beauties? Haal een Calathea in huis!

Ben je op zoek naar een nieuwe amigo? Zoek via de Plantzoeker of de Kamerplanten pagina naar de ideale match. Zoek je meer inspiratie voor de perfecte Urban Jungle? Volg ons dan op Facebook en Instagram!

Verder lezen

    ... ...