Alles over de varenfamilie.

Alles over de varenfamilie.

Mowgli, Karel, Pleun en Fred. Stuk voor stuk zijn ze lid van de varen familie. Een plantenfamilie die al vierhonderd miljoen jaar oud is! Varens dragen geen bloemen en dus ook geen zaden. Ze vormen sporen en uit deze sporen groeit een voorkiem waarop zich een mannelijk- en vrouwelijk voortplantingsorgaan bevinden. Onder gunstige omstandigheden kunnen zaadcellen van het mannelijke naar het vrouwelijk orgaan zwemmen om daar een eicel te bevruchten. Uit deze bevruchte eicel groeit dan een nieuwe plant.

De varenfamilie komt overal ter wereld voor. Van het ijskoude noorden tot in de tropische oerwouden op de evenaar. Varens groeien in het water, op de grond en in de bomen. Ze zijn niet alleen overal aanwezig, ze komen ook in allerlei soorten, maten en geslachten voor. Inmiddels zijn er naar schatting zo’n 40.000 soorten varens ontdekt en worden er nog steeds nieuwe gevonden.

Een afbeelding van een bureau en kast met daarop kamerplanten

De varen, zoals jij en ik hem waarschijnlijk voor ons zien, is groen van kleur. Maar ze kunnen soms ook rood, paars, geel of oranje zijn. Al meer dan vierhonderdmiljoen jaar leven ze op deze aardbol dus sterke overlevers kun je ze wel noemen. Dit komt onder andere doordat ze miljoenen sporen per plant produceren, die elk weer kunnen uitgroeien tot een volwassen varen. En dan begint het riedeltje weer opnieuw. Gelukkig komt het grootste deel van de sporen niet op de goede plek, waardoor ze zich niet allemaal kunnen ontwikkelen tot volwassen plant. Wij zijn fan van Mowgli, Karel, Pleun en Fredje, maar als heel de wereld bedekt zou worden door deze baasjes zou het toch wel iets teveel van het goede zijn!

Afbeelding van een muur met daarop een aantal varenplanten

Voor je dagelijkse groene inspiratie kun je ons Instagram account volgen! Op @plantsome plaatsen we foto's van de groenste interieurs, onze eigen kamerplanten assortiment en tips & tricks voor de verzorging van jouw groene amigo.

Verder lezen

    ... ...