Pachira (Geldboom)

Pachira Aquatica, Watercacao of Geldboom. Genoeg namen voor deze prachtige kamerplant. De Pachira is zo'n kamerplant die een indruk achterlaat. Met zijn enorme bladeren en vaak fijngevlochten stam is hij makkelijk te herkennen. In China staat deze plant zelfs symbool voor geluk en voorspoed en wordt het vaak als cadeau gegeven voor housewarmingen. Hij heeft daardoor ook de bijnaam Geldboom gekregen. Helaas groeit er nog net geen geld aan zijn takken, maar die grote luchtzuiverende bladeren zijn al tof genoeg als je het ons vraagt. En dit Geldboompje is ook niet moeilijk te verzorgen!

  • Heeft weinig water nodig
  • Indirect zonlicht
  • Voeding eens in de maand (zomer)
  • Licht giftig voor huisdieren & kinderen
  • Verpotten eens per jaar

Over de Pachira

Oorsprong

De wortels van de Pachira liggen in Zuid-Amerika, daar groeit hij het liefste op natte plekken zoals rivieroevers en kunnen het bomen van wel 30 meter hoog worden. In het wild groeien er ook prachtige gele bloemen aan de Pachira waaruit zich een vrucht vormt wat als vervanger van cacao kan dienen. Je ziet dus waar de naam watercacao vandaan komt! De Chinezen noemen het de Money Tree omdat ze vinden dat de bladeren van een Pachira net vijf vingers van een hand zijn die het geluk pakken en de gevlochten stammen zijn de schatbewaarders. Je moet er maar opkomen.

Giftig

Het sap van de Pachira is matig-giftig, maar in sommige landen wordt het blad wel gekookt gegeten. Het is dus niet erg gevaarlijk, maar toch raden wij af het blad te eten.

pachira geldboom verzorging plantsome

Jouw Pachira verzorgen

Water geven

De Pachira is geen dorstig type. Wat water zo nu en dan vindt hij zeker lekker, zolang het maar niet teveel is. Gedurende de zomer waarschijnlijk eens in de anderhalve week en in de winter maar eens in de drie weken. Hij slaat namelijk water op in zijn stam waardoor hij altijd genoeg voorraad heeft. Zoals elke plant met grote bladeren vindt hij een hoge luchtvochtigheid wel fijn, dus besproei zijn bladeren zo nu en dan eens met water. En let er zoals altijd op dat hij geen natte voeten krijgt onderin de pot. Als de bladeren bruin worden of ze vallen uit, dan krijgt de Pachira te veel of te weinig water. Als de plant in de winter bladeren verliest, kan dit ook komen door een te droge lucht. De Pachira laat ook het blad vallen, als de plant op de tocht staat.

Licht & standplaats

Deze kamerplant gaat het allerlekkerst op een plekje met veel licht, maar geen direct zonlicht. En als je iemand tevreden wil houden, is het je moneymaker wel. 

Voeding

Eens in de maand wat extra plantenvoeding doet deze kamerboom wonderen. Wel alleen in de zomermaanden.

Verpotten

Jongere Pachira's willen het liefst elk jaar in een verse pot grond staan maar bij de grotere jongens (meer dan 1 meter in hoogte) hoef je enkel de toplaag te verversen. Haal zo'n 5-10cm van de bovenste laag potgrond en vervang dit door nieuwe potgrond.

Snoeien en bloemen

Mocht het blad van de Pachira geel worden dan krijgt hij teveel zonlicht, zet 'm in dat geval op een donkerdere plek. Bruine bladeren zijn niet te voorkomen, dit is simpelweg een natuurlijk proces van planten om hun oude bladeren te vervangen door nieuwe bladeren. Knip ze af bij de stam en er zullen weer nieuwe bladeren aangroeien. Het is aan te raden de Pachira in de herfst of het begin van het voorjaar te snoeien zodat hij zijn mooie compacte vorm behoudt.

Hulp bij je Pachira

Ziektes

Bij een lage luchtvochtigheid kan de Pachira makkelijker ziektes en ongedierte oplopen, probeer dit dus te vermijden. Mocht jouw plant toch een ziekte hebben gevat, bestrijd dit zo snel mogelijk.

Vergeet nooit meer je planten water te geven met de gratis Plantsome App.

Geniet van je nieuwe groene vriend, de app doet de rest.

Zorgen zonder zorgen met de Plantsome App!

Lees meer