Ficus (Rubberboom)

De Ficus is één van de meest bekende en populaire kamerplanten. Mocht je ooit in een huiskamer of kantoor staan en iemand vraagt of jij weet wat voor soort plant daar staat, gok dan altijd op de Ficus. Grote kans dat je het goed hebt. Maar de Ficus is niet altijd een rustige kamerplant geweest. Zijn wortels liggen in de jungles van zuid-oost Azië, waar ze honderden jaren oud kunnen worden. De populariteit komt voornamelijk doordat de Ficus gemakkelijk te verzorgen is en lang mee kan gaan. Klinkt als de ideale levenspartner, niet?

  • Heeft gemiddeld water nodig
  • Indirect zonlicht
  • Voeding eens in de maand (zomer)
  • Verpotten eens in de twee jaar
  • Licht giftig voor huisdieren & kinderen

Over de Ficus

Oorsprong

De Ficus is een enorm divers plantensoort. Er zijn talloze sub-gewassen die ook erg kunnen verschillen in uiterlijk. Je komt dan ook Ficussen over heel de wereld tegen. De Ficus Carica, beter bekend als de vijgenboom, komt voornamelijk voor in het Middellandse Zeegebied. Dit type Ficus wordt al duizenden jaren geteeld voor zijn eetbare vijgen. Een andere soort, de Ficus Elastica, staat beter bekend als de rubberboom. In voorgaande eeuwen werd deze boom vooral gebruikt voor de productie van rubber. De Ficus soorten die verkocht worden als kamerplanten komen echter bijna allemaal uit de regenwouden van zuid-oost Azië. Thailand, Maleisië en India worden vaak als landen genoemd waar de Ficus veel in het wild voorkomt. Een redelijk bereisd plantje dus, die Ficus! Maar ook in ons koud kikkerlandje kom je een hoop Ficussen tegen in huishoudens. De Ficus Lyrata (tabaksplant), Ficus Robusta, Ficus Everest, Ficus Benjamina en de Ficus Exotica zijn veelvoorkomende kamerplanten.

Giftig

Het sap van de Ficus is wit en kan irritatie veroorzaken als het in contact komt met de huid. Het opeten van een Ficus blad is dan ook niet aan te raden. Let er dan ook op dat kinderen blaadjes niet in hun mond stoppen. Het is zeker niet levensbedreigend, maar kan wel voor irritatie zorgen. Verder is de Ficus een zeer vriendelijke plant.

Soorten Ficus

De Ficus-familie is met meer dan 850 soorten één van de grootste plantenfamilies. In de geschiedenis zijn Ficussen dan ook voor zeer veel doeleinden gebruikt. Het sap van de Ficus elastica werd gebruikt om rubber van te maken. De veigen van de Ficus carica zijn in veel regio's een lekkernij. En in menig huiskamer zie je de Ficus terugkomen, met name de Ficus lyrata.

Een aantal van de populaire soorten:

  • Ficus lyata (vioolbladplant)
  • Ficus elasica (Indische rubberboom)
  • Ficus carica (veigenboom)
  • Ficus ginseng
  • Ficus benjamina
  • Ficus altissima
verzorging ficus lyrata elastica benjamina plantsome

Jouw Ficus verzorgen

Water geven

De Ficus heeft een gemiddelde hoeveelheid water nodig. Belangrijk is dat de grond continue licht vochtig blijft, maar dat de wortels niet in een laag water komen te staan. Je kunt je vinger in de grond steken om het te meten, als je de vinger er weer uithaalt en er kleeft helemaal geen grond aan dan is de plant te droog. Een Ficus hoef je in meestal maar één keer per week water te geven. Gebruik hierbij water op kamertemperatuur, vooral in de winter. Vooral in de winter kan het dat de Ficus na aanschaf wat bladverlies heeft. Geef in dat geval niet meer water dan normaal.

Licht & standplaats

De Ficus houdt van licht, maar niet al teveel van direct zonlicht. Zet 'm dus op een plek waar veel indirect licht valt, bijvoorbeeld naast een raam op het zuiden (niet ervoor) of een meter of twee van een raam op het westen/oosten. Zolang er niet meer dan 2 uur direct zonlicht op de Ficus valt is het goed. Vergeet niet je Ficus eens in de paar weken een kwartslag te draaien, zodat de verschillende kanten van de Ficus in de zon komen te staan. Anders kan het zo zijn dat de plant aan één kant kaal wordt, en dat wil niemand natuurlijk. Let er wel op dat je de plant wat meer water geeft als deze in het volle zonlicht staat en wat minder wanneer je Ficus op een redelijk donkere plek staat. Als laatste is het belangrijk dat de Ficus niet op de tocht staat, dus bij open ramen of deuren. Er komen namelijk veel ziektes mee met de tocht en dan loopt je Ficus het risico om ziek te worden. 

Voeding

Planten zijn op bepaalde gebieden best wel vergelijkbaar met mensen. Wij kunnen prima overleven zonder extra vitamines of voedingsstoffen te nemen, maar de kans om ziek te worden wordt kleiner als we het wel doen en we kunnen bijvoorbeeld meer spieren kweken als we goed eten. Hetzelfde geldt voor planten, ze hebben niet per se extra voeding nodig, maar ze zullen een stuk beter groeien en minder ziektes krijgen als ze het wel krijgen. Je kunt je Ficus dus het beste eens in de twee weken wat extra plantenvoeding geven. 

Verpotten

Het verpotten van een plant moet eens in de zoveel tijd gebeuren omdat de voedingstoffen in de grond opraken en een plant op een gegeven moment te groot wordt voor z'n huidige pot. Vaak verpot je een plant dus naar een grotere pot, maar je kunt er ook voor kiezen om alleen nieuwe potgrond in de oude pot te doen en de plant weer terug te plaatsen. De plant zal dan niet erg meer groeien, maar let wel op dat je plant genoeg voedingsstoffen heeft. Een Ficus wil gemiddeld één keer per jaar verpot worden. Bij het overpotten naar een grotere pot zal de Ficus in eerste instantie flink gaan groeien, let hier op. 

Snoeien en bloemen

Als een Ficus te groot wordt of hij heeft lelijke uitlopers ontwikkeld kan je deze het beste in het najaar snoeien. Het snoeien helpt omdat de plant weer voeding over heeft om nieuwe takken te gaan groeien en omdat er weer meer licht op de stam komt. Door te snoeien zorg je er dus voor dat je een mooie, volle Ficus houdt die niet te groot wordt of veel uitlopers heeft. Je kan te lange takken simpelweg wegknippen met een bladschaar of mesje. Er zal wat wit sap uit de afgeknipte takken komen, dit kan je eventueel afdekken met sigaretten as, maar dit is niet noodzakelijk. 

Hulp bij je Ficus

Ziektes

De Ficus loopt voornamelijk ziektes op als hij op een plek staat waar het veel tocht, maar ziektes kunnen ook door mensen of huisdieren overgedragen worden op de planten. Het is dus goed om eens in de paar weken je plant goed te controleren op ziektes. Sproei ook je Ficus zo nu en dan eens af met water uit een plantenspuit, dit vind de plant niet alleen lekker maar verwijderd vaak ook insecten en ongedierte. Ficussen zijn onder andere gevoelig voor (wol)luis en spint. Alle soorten luizen kan je aantreffen op de Ficus, maar voornamelijk de wolluis. Bijna alle luizen scheiden een kleverig goedje af wat op de bladeren blijft zitten en soms op de grond kan vallen. Heeft je Ficus dus plakkerige bladeren controleer dan goed op luizen. Volg de link hieronder voor een overzicht van alle ziektes en hoe je ze kunt bestrijden. 

Ficus stekken

Je kunt een Ficus op meerdere manieren stekken:

Stek afsnijden van moederplant

Neem één of meerdere bladeren die zijn afgetakt van de hoofdstam. Knip of snij de tak of bij de aftakking, direct op de stam. Plaats de tak in water met de onderste 10 centimer. Wacht een aantal weken tot er wortels van minstens 5cm zijn gegroeid vanuit de onderkant van de tak. Op dat moment kan je de stek uit het water halen en in een pot met vers potgrond plaatsen.

Kopstek

De meeste Ficus soorten groeien vanuit één stam recht omhoog. Je kunt ook een stek maken door een deel van de stam aan de bovenkant af te knippen. Neem hiervoor een stuk met minstens twee bladeren. Knip dat stuk af van de hoofdstam met een scherpe schaar. Vervolgens zet je de stek op water en volg je dezelfde stappen als de eerst genoemde methode.

Bruine vlekken op mijn Ficus

Ficussen zijn sterke planten maar menig soort kan helaas wel last krijgen van bruine vlekken op bladeren. Dit geldt met name voor de Ficus lyrata (vioolbladplant). Er kunnen meerdere oorzaken zijn voor bruine of gele vlekken op jouw Ficus:

Temperatuurverschillen

De Ficus kan niet goed tegen snelle wisselingen in de temperatuur. Een plek naast een verwarming is daardoor lastig. Ook tocht kan zorgen voor bruine vlekken op de bladeren. Verplaatst de plant als je vermoedt dat dit de oorzaak is.

Teveel of te weinig water

Ironisch genoeg geeft zowel teveel als te weinig water bruine of gele vlekken bij veel planten. Zo ook bij de Ficus. Je kunt het verschil wel herkennen als je goed kijkt. Bij teveel water krijgen bladeren een weeïge gloed. Te weinig water zorgt voor droge, knapperige plekken. Controleer of de grond van jouw Ficus te droog of te nat is door een vinger wat dieper in de aarde te steken. Je wilt dat de grond continue licht vochtig is. Even kort opdrogen is geen probleem. Pas de hoeveelheid water die je geeft aan als je denkt dat je teveel of te weinig water geeft.

Vergeet nooit meer je planten water te geven met de gratis Plantsome App.

Geniet van je nieuwe groene vriend, de app doet de rest.

Zorgen zonder zorgen met de Plantsome App!

Lees meer