Scindapsus Epipremnum

Zijn naam heeft de Scindapsus Epipremnum niet mee, maar verder heeft deze plant weinig te klagen. Met zijn prachtige groene bladeren, sterke luchtzuiverende kwaliteiten en lage eisen op het gebied van verzorging is deze groene vriend de ideale huisgenoot. Het is dan ook niet gek dat deze jongen veel te zien is in kantoorgebouwen en huiskamers. De Scindapsus hoort bij het ras Aureum en is familie van onder andere de Dieffenbachia, Monstera en Philodendron. Zijn officiële naam is Epipremnum. Die originele naam is natuurlijk op geen enkele manier fatsoenlijk uit te spreken, dus noemen we hem bij Plantsome gewoon ‘Jaap’. Zijn echte naam is afkomstig uit het Grieks en betekent letterlijk ‘op’ (epi) ‘stam’ (premnum). Een passende naam voor een klimplant.

Haal er zelf eentje in huis!

  • Gemiddeld
  • Om de 2 jaar
  • Halfschaduw, geen direct zonlicht
  • Licht giftig
  • 1x per 2 weken (zomer)

Op zoek naar een extra vriend voor bij jou thuis?
Gebruik de Plantzoeker

  • Epipremnum is een naam die afkomstig is uit het Grieks en betekent letterlijk 'op' (epi) 'stam' (premnum). Een passende naam voor deze klimplant. Hij komt voornamelijk voor in de regenwouden van Zuid-Oost Azië, waar je deze plant dan ook vaak ziet vastgegroeid aan grotere bomen. In Nederlandse huishoudens zijn inmiddels meerdere soorten van de Scindapsus terechtgekomen. Denk aan de Scindapsus Pictus Trebie, Scindapsus Marble Queen, Scindapsus Pothos Gold en de Scindapsus Epipremnum Aureum (Drakenklimop).
  • Deze plant heeft extra luchtzuiverende eigenschappen. Schadelijke stoffen zoals benzeen en formaldehyde en andere fijnstoffen die bijvoorbeeld uit je bank of tapijt komen zetten, worden door de wortels van deze plant omgezet in schone zuurstof. Je hebt alleen wel heel veel luchtzuiverende planten nodig om dit effect te bereiken. Meer weten? Lees het hier!

  • Deze plant is niet giftig voor mensen, maar kan wel voor irritaties zorgen bij huisdieren. Probeer de plant dus uit de buurt te houden van je trouwe viervoeter en ga even naar de dierenarts mocht hij of zij toch een hapje nemen van het blad.
  • Het belangrijkste bij het water geven van de Epipremnum is dat de grond continue licht vochtig blijft. Het is een plant die gewend is aan de regenwouden waar het continue vochtig is. Echter kan daar het water uiteindelijk in de bodem weglopen, wat in sierpotten nog wel eens een probleem kan zijn. Let er dus goed op dat er geen laagje water onderin de pot blijft staan. Dit zorgt voor wortelrot, waardoor de plant bruine bladeren krijgt en uiteindelijk zelfs het loodje legt.
  • Zolang de Scindapsus niet in het directe zonlicht staat is hij tevreden. Zelfs op een schaduwrijke plek houdt hij het nog vol, al geeft hij wel de voorkeur aan wat zonnestralen zo nu en dan. Een paar meter afstand van een raam is dan ook de beste optie. Het leuke is dat bladeren lichter en bonter worden als de plant op een zonnige plek staat en wat groener en donkerder bij een schaduwplek. Als de bladeren helemaal groen zijn is dat een teken dat de Scindapsus liever wat meer licht heeft.
  • Eigenlijk hoef je de Epipremnum alleen maar in de zomermaanden wat voeding te geven, en zelfs dan overleeft hij het ook best zonder. De plant wordt er echter wel sterker en mooier van, dus als het even kan raden wij aan 'm wel wat voeding te geven in de zomer. Eens in de twee weken is dan voldoende en hier kan je gewoon standaard plantenvoeding voor gebruiken. Geef in de herfst en winter vooral geen voeding, de plant gaat dan in een soort winterslaap en verbruikt dus weinig energie. Al de ongebruikte voedingsstoffen stapelen zich dan op in de grond, waar de wortels slecht tegen kunnen.
  • Zoals bij elke plant heeft de Scindapsus na een tijdje ook behoefte aan wat meer ruimte om zijn wortels verder in te kunnen groeien. Dit is meestal elke 2 tot 3 jaar. Kies een nieuwe pot die minimaal een paar centimeter groter is in diameter dan de huidige pot, vul deze met wat verse potgrond en graaf voorzichtig de Scindapsus uit zijn oude pot. Plaats 'm vervolgens met kluit en al in de nieuwe pot, vol zo nodig aan met wat meer verse potgrond en geef een klein beetje water. Klaar is Kees! Je kunt dit het beste aan het einde van de winter of begin lente doen, wanneer de plant bijna begint aan z'n groeiperiode.
  • Wanneer de bladeren helemaal groen zijn heeft de Scindapsus wat meer zonlicht nodig. Bruine of gele bladeren wijzen vaak op een overschot aan water, controleer dan even of er geen laagje water onderin de pot staat. Bij teveel kan de Scindapsus ook gaan 'zweten', waarbij druppels vocht uit de bladeren komen. Deze zijn niet gevaarlijk, maar zijn dus wel een teken dat de plant teveel water krijgt. Je kunt bruine of te lange bladeren gerust afknippen, de Scindapsus zal uiteindelijk weer nieuwe bladeren laten groeien.
  • De Scindapsus Epipremnum is een sterke kamerplant en dus niet erg gevoelig voor ziektes. Dat betekent niet dat ze helemaal ongevoelig zijn, dus let altijd even op of je geen gekke plekjes of vlekjes ziet.

Wil je al deze informatie altijd bij-de-plant hebben?
Download de verzorgings-app

... ...