Philodendron

De Philodendron, een vertrouwde aanwezigheid in veel huiskamers en kantoorruimtes. Deze kamerplant is al jarenlang bekend bij het grote publiek, maar is nog steeds even populair. Dit geldt vooral voor de Monstera, een lid van de Philodendron-familie die beter bekend staat onder zijn toepasselijke bijnaam 'Gatenplant'. Ze zijn vooral populair door hun prachtige enorme bladeren met felle groene kleuren, maar ook omdat ze erg goed zijn in het zuiveren van de lucht en niet al te moeilijk doen als je ze een keertje geen water geeft. Kortom, er is eigenlijk geen goede reden om niet een Philodendron in huis te halen!

Haal er zelf eentje in huis!

 • Gemiddeld
 • Om de 2 jaar
 • (Half)schaduw
 • Giftig
 • 1x per 2 weken (zomer)

Op zoek naar een extra vriend voor bij jou thuis?
Gebruik de Plantzoeker

 • De naam Philodendron komt uit het Grieks en heeft een hele leuke betekenis. 'Philo' betekent namelijk liefde of passie en 'Dendron' is het Griekse woord voor boom. De liefde voor de boom dus, enigszins vrij vertaald. Ook al is de naam Grieks, de Philodendron komt voornamelijk voor in de regenwouden van Zuid-Amerika. Veel soorten Philodendron's zijn namelijk klimplanten, en je ziet ze in de regenwouden dus overal klimmend op hun grotere broers. Tegenwoordig zijn er een hoop Philodendron-soorten die je in Nederlandse huishoudens tegen kunt komen, zoals de Philodendron Scandens, Philodendron Atom, Philodendron Xanadu en de Philodendron Minima.
 • Deze plant heeft extra luchtzuiverende eigenschappen. Schadelijke stoffen zoals benzeen en formaldehyde en andere fijnstoffen die bijvoorbeeld uit je bank of tapijt komen zetten, worden door de wortels van deze plant omgezet in schone zuurstof. Je hebt alleen wel heel veel luchtzuiverende planten nodig om dit effect te bereiken. Meer weten? Lees het hier!

 • Helaas is de Philodendron wel giftig voor huisdieren en kleine kinderen. Vooral katten hebben nog wel eens de gewoonte om een hapje van het blad te nemen. Daar zullen ze snel spijt van hebben, want ze kunnen daardoor last krijgen van een opgezette keel, maagkrampen en nog een paar andere onplezierige effecten. Probeer deze plant dus uit de buurt van huisdieren en kinderen te houden. Mocht het gebeuren dat jouw trouwe viervoeter toch de Philodendron als snack heeft aangezien, ga dan even met hem of haar naar de huisarts.
 • De Philodendron gebruikt weinig water, maar het is wel belangrijk dat de grond continue vochtig blijft bij deze groene vriend. Let er wel goed op dat je niet teveel water geeft, overwatering is de meest voorkomende reden dat de Philodendron er minder mooi uit gaat zien. Uiteindelijk kan hij zelfs het loodje leggen doordat het teveel aan water zorgt voor wortelrot. Steek dus af en toe even een stok of vinger in de aarde om te checken hoe nat de grond nog is onderin de pot.
 • De Philodendron doet ook niet zo moeilijk over de plek waar hij komt te staan. Zolang hij niet direct in het felle zonlicht staat komt het wel goed. Je kunt deze kamerplant zelfs op een schaduwplek in het huis zetten en in de meeste gevallen zal hij het daar prima naar zijn zin hebben. Het is, zoals bij alle kamerplanten, wel aan te raden om 'm zo nu en dan even te draaien, zodat hij niet aan één kant naar het licht gaat groeien.
 • Je kan in de zomermaanden om de twee weken wat extra plantenvoeding geven. In de herfst is het niet echt nodig en in de winter kan het zelfs slecht zijn voor de Philodendron. Hij verbruikt dan niet zoveel energie en dan blijft al de voeding dus in de grond zitten. Dit maakt de grond erg zuur, wat de wortels weer niet zo lekker vinden. Kortom, alleen in de zomer mag er wat voeding gegeven worden maar that's it.
 • De Philodendron groeit niet bijzonder hard, maar net als bij alle kamerplanten is het verstandig om de plant eens in de paar jaar een grotere pot te geven. Daardoor kunnen de wortels weer verder groeien en wat verse potgrond geeft de plant ook weer nieuwe voedingstoffen. Eens in de twee jaar ongeveer is meestal voldoende. Je kunt het beste aan het eind van de winter of begin van de lente overpotten, zodat je groene vriend snel kan herstellen van de verhuizing in zijn groeiperiode.
 • De Philodendron is dus erg gevoelig voor teveel water. Als je ziet dat jouw Philodendron bruine bladeren krijgt komt dit zeer waarschijnlijk doordat hij teveel water krijgt. Gelige bladeren die slap hangen zijn vaak een teken dat de plant het iets te licht vindt op zijn huidige plek. Als dit bij jou gebeurt kan je 'm het beste een meter verder van het raam zetten bijvoorbeeld. Je kunt bruine bladeren gerust afknippen bij de afsplitsing op de stam, de plant zal uiteindelijk weer nieuwe bladeren laten groeien.
 • Dit is dan ook weer een meevallertje bij de Philodendron; hij is niet erg gevoelig voor ziektes. Vooral de Monstera, of Gatenplant, heeft hier weinig last van. Natuurlijk kan het toch nog gebeuren dat jouw plant te maken krijgt met een luizeninfectie of iets dergelijks. Mocht je dus witte vlekjes of andere verdachte plekjes op de plant zien, kijk even goed of jouw plant toch geen last heeft van een ziekte.

Wil je al deze informatie altijd bij-de-plant hebben?
Download de verzorgings-app

... ...