Graslelie (Chlorophytum)

De Chlorophytum, beter bekend als de Graslelie in Nederland, is zo'n beetje de makkelijkste groen luchtverfrisser die je kan hebben. Dit plantje is volgens onderzoek van NASA erg goed in het verwijderen van de schadelijke stoffen benzeen, formaldehyde en koolmonoxide uit de lucht. Wel tot 95% van alle stofjes in de lucht! Verder doet hij niet zo moeilijk over de verzorging, het liefst op een lichte plaats maar in de schaduw kan ook. Verder wil hij graag 2 keer per week water en eens in de week een lekkere sproeibeurt, maar als je het een keer vergeet doet hij er niet moeilijk over.

Haal er zelf eentje in huis!

 • Vrij veel
 • Elk jaar
 • Licht, geen direct zonlicht
 • Niet giftig
 • 1x per maand (zomermaanden)

Op zoek naar een extra vriend voor bij jou thuis?
Gebruik de Plantzoeker

 • De wortels van de Graslelie (voluit Chlorophytum comosum) liggen in het zuidelijke gebied van Afrika, waar hij in de natuur als bodembedekker groeit. Hier komen wel 65 verschillende soorten voor! Hij is wel al een tijdje geleden naar het hoge noorden vertrokken, sinds de 19e eeuw was hij in onze huiskamers te vinden. De Chlorophytum heeft een hoop bijnamen. In het Engels wordt deze plant ook wel de spider plant, oftewel spinnenplant, genoemd. Andere namen die in Nederland weleens voor deze groene amigo worden gebruikt zijn Zebragras, Vliegende Hollander of Sprietplant. Er zijn meerdere soorten Graslelies, zoals de Chlorophytum comosum 'Ocean' en de Chlorophytum comosum 'Bonnie'.
 • Deze plant heeft extra luchtzuiverende eigenschappen. Schadelijke stoffen zoals benzeen en formaldehyde en andere fijnstoffen die bijvoorbeeld uit je bank of tapijt komen zetten, worden door de wortels van deze plant omgezet in schone zuurstof. Je hebt alleen wel heel veel luchtzuiverende planten nodig om dit effect te bereiken. Meer weten? Lees het hier!

 • Dit plantje is niet giftig voor katten, huisdier of mens en dus helemaal veilig om neer te zetten!
 • Zoals hierboven al vernoemd zijn Graslelies erg makkelijk te verzorgen. Hij wil het liefste twee keer per week een scheutje water, maar dit mag ook een keer vergeten worden. Let er vooral op dat er geen laagje water onderin de pot blijft staan waardoor de wortels gaan rotten. Hier kan de Graslelie erg slecht tegen. Verder raden we aan 'm eens in de week te besproeien met de plantenspuit, zodat de luchtvochtigheid lekker hoog blijft.
 • De beste standplaats voor een Chlorophytum is op een lichte plaats zonder direct zonlicht. Voor een raam op het noorden of vlakbij een raam op het westen/oosten is dus perfect. Mocht dit niet lukken dan kan hij ook op een donkerdere plek staan, al zullen de bladeren dan ook wat donkerder worden waarschijnlijk. De Chlorophytum is een binnenplant, maar in de zomer kan hij ook buiten staan. Tip: de Graslelie is ook leuk om als hangplant te gebruiken!
 • Geef de Graslelie enkel in de lente en zomer voeding. Maximaal eens in de twee weken, maar elke maand is ook voldoende.
 • De Chlorophytum is een redelijk snelle groeier en heeft dus vaker een grotere pot nodig voor zijn wortels. Daarom is het verstandig 'm elk jaar te verpotten.
 • De bladeren en daarbij voornamelijk de punten van de Graslelie kunnen relatief snel geel worden. Dit hoort helaas bij de plant en is lastig tegen te gaan. Je kunt deze bladeren het beste afknippen, hij zal snel weer nieuwe laten groeien. De Graslelie staat ook bekend om het gemak waarmee je kunt stekken, de stekjes groeien namelijk letterlijk aan de plant mits de moederplant groot genoeg is. Er zal dan een klein kopstekje aan een stengel bungelen. Deze kan je afknippen en in verse potgrond plaatsen om er een nieuwe Graslelie uit te laten groeien.
 • De Graslelie is helaas wel enigszins vatbaar voor ziektes als luis en spint. Controleer jouw plant dus zo nu en dan op witte of bruine bolletjes. Kijk op de algemene verzorginspagina voor manieren om deze ziektes te bestrijden.

Wil je al deze informatie altijd bij-de-plant hebben?
Download de verzorgings-app

... ...