Ficus

De Ficus is één van de meest bekende en populaire kamerplanten. Mocht je ooit in een huiskamer of kantoor staan en iemand vraagt of jij weet wat voor soort plant daar staat, gok dan altijd op de Ficus. Grote kans dat je het goed hebt. Maar de Ficus is niet altijd een rustige kamerplant geweest. Zijn wortels liggen in de jungles van zuid-oost Azië, waar ze honderden jaren oud kunnen worden. De populariteit komt voornamelijk doordat de Ficus gemakkelijk te verzorgen is en lang mee kan gaan. Klinkt als de ideale levenspartner, niet?

Haal er zelf eentje in huis!

 • Gemiddeld
 • Om de 2 jaar
 • Licht, geen direct zonlicht
 • Licht giftig
 • 1x per maand (zomer)

Op zoek naar een extra vriend voor bij jou thuis?
Gebruik de Plantzoeker

 • De Ficus is een enorm divers plantensoort. Er zijn talloze sub-gewassen die ook erg kunnen verschillen in uiterlijk. Je komt dan ook Ficussen over heel de wereld tegen. De Ficus Carica, beter bekend als de vijgenboom, komt voornamelijk voor in het Middellandse Zeegebied. Dit type Ficus wordt al duizenden jaren geteeld voor zijn eetbare vijgen. Een andere soort, de Ficus Elastica, staat beter bekend als de rubberboom. In voorgaande eeuwen werd deze boom vooral gebruikt voor de productie van rubber. De Ficus soorten die verkocht worden als kamerplanten komen echter bijna allemaal uit de regenwouden van zuid-oost Azië. Thailand, Maleisië en India worden vaak als landen genoemd waar de Ficus veel in het wild voorkomt. Een redelijk bereisd plantje dus, die Ficus! Maar ook in ons koud kikkerlandje kom je een hoop Ficussen tegen in huishoudens. De Ficus Lyrata (tabaksplant), Ficus Robusta, Ficus Everest, Ficus Benjamina en de Ficus Exotica zijn veelvoorkomende kamerplanten.
 • Deze plant heeft extra luchtzuiverende eigenschappen. Schadelijke stoffen zoals benzeen en formaldehyde en andere fijnstoffen die bijvoorbeeld uit je bank of tapijt komen zetten, worden door de wortels van deze plant omgezet in schone zuurstof. Je hebt alleen wel heel veel luchtzuiverende planten nodig om dit effect te bereiken. Meer weten? Lees het hier!

 • Het sap van de Ficus is wit en kan irritatie veroorzaken als het in contact komt met de huid. Het opeten van een Ficus blad is dan ook niet aan te raden. Let er dan ook op dat kinderen blaadjes niet in hun mond stoppen. Het is zeker niet levensbedreigend, maar kan wel voor irritatie zorgen. Verder is de Ficus een zeer vriendelijke plant.
 • De Ficus komt oorspronkelijk uit het regenwoud en hij houdt dan ook van water. Een goede richtlijn is dan ook om ervoor te zorgen dat de grond altijd vochtig is. Vochtig houd in dat de aarde niet nog drupt van het water, maar ook niet kurkdroog is. Je kunt je vinger in de grond steken om het te meten, als je de vinger er weer uithaalt en er kleeft helemaal geen grond aan dan is de plant te droog en moet hij nodig water hebben. Een Ficus hoef je in principe maar één keer per week water te geven. Gebruik hierbij water op kamertemperatuur, vooral in de winter. Hoeveel water de Ficus nodig heeft hangt af van de lengte van de Ficus en het seizoen (in de zomer verbruikt een plant meer energie en heeft dus meer water nodig). Vooral in de winter kan het dat de Ficus na aanschaf wat bladverlies heeft. Geef in dat geval niet meer water dan normaal.
 • De Ficus houdt van licht, maar niet al teveel van direct zonlicht. Zet 'm dus op een plek waar veel indirect licht valt, bijvoorbeeld naast een raam op het zuiden (niet ervoor) of een meter of twee van een raam op het westen/oosten. Zolang er niet meer dan 2 uur direct zonlicht op de Ficus valt is het goed. Vergeet niet je Ficus eens in de paar weken een kwartslag te draaien, zodat de verschillende kanten van de Ficus in de zon komen te staan. Anders kan het zo zijn dat de plant aan één kant kaal wordt, en dat wil niemand natuurlijk. Let er wel op dat je de plant wat meer water geeft als deze in het volle zonlicht staat en wat minder wanneer je Ficus op een redelijk donkere plek staat. Als laatste is het belangrijk dat de Ficus niet op de tocht staat, dus bij open ramen of deuren. Er komen namelijk veel ziektes mee met de tocht en dan loopt je Ficus het risico om ziek te worden. 
 • Planten zijn op bepaalde gebieden best wel vergelijkbaar met mensen. Wij kunnen prima overleven zonder extra vitamines of voedingsstoffen te nemen, maar de kans om ziek te worden wordt kleiner als we het wel doen en we kunnen bijvoorbeeld meer spieren kweken als we goed eten. Hetzelfde geldt voor planten, ze hebben niet per se extra voeding nodig, maar ze zullen een stuk beter groeien en minder ziektes krijgen als ze het wel krijgen. Je kunt je Ficus dus het beste eens in de twee weken wat extra plantenvoeding geven. 
 • Het verpotten van een plant moet eens in de zoveel tijd gebeuren omdat de voedingstoffen in de grond opraken en een plant op een gegeven moment te groot wordt voor z'n huidige pot. Vaak verpot je een plant dus naar een grotere pot, maar je kunt er ook voor kiezen om alleen nieuwe potgrond in de oude pot te doen en de plant weer terug te plaatsen. De plant zal dan niet erg meer groeien, maar let wel op dat je plant genoeg voedingsstoffen heeft. Een Ficus wil gemiddeld één keer per jaar verpot worden. Bij het overpotten naar een grotere pot zal de Ficus in eerste instantie flink gaan groeien, let hier op. 
 • Als een Ficus te groot wordt of hij heeft lelijke uitlopers ontwikkeld kan je deze het beste in het najaar snoeien. Het snoeien helpt omdat de plant weer voeding over heeft om nieuwe takken te gaan groeien en omdat er weer meer licht op de stam komt. Door te snoeien zorg je er dus voor dat je een mooie, volle Ficus houdt die niet te groot wordt of veel uitlopers heeft. Je kan te lange takken simpelweg wegknippen met een bladschaar of mesje. Er zal wat wit sap uit de afgeknipte takken komen, dit kan je eventueel afdekken met sigaretten as, maar dit is niet noodzakelijk. 
 • De Ficus loopt voornamelijk ziektes op als hij op een plek staat waar het veel tocht, maar ziektes kunnen ook door mensen of huisdieren overgedragen worden op de planten. Het is dus goed om eens in de paar weken je plant goed te controleren op ziektes. Sproei ook je Ficus zo nu en dan eens af met water uit een plantenspuit, dit vind de plant niet alleen lekker maar verwijderd vaak ook insecten en ongedierte. Ficussen zijn onder andere gevoelig voor (wol)luis en spint. Alle soorten luizen kan je aantreffen op de Ficus, maar voornamelijk de wolluis. Bijna alle luizen scheiden een kleverig goedje af wat op de bladeren blijft zitten en soms op de grond kan vallen. Heeft je Ficus dus plakkerige bladeren controleer dan goed op luizen. Volg de link hieronder voor een overzicht van alle ziektes en hoe je ze kunt bestrijden. 

Wil je al deze informatie altijd bij-de-plant hebben?
Download de verzorgings-app

... ...