Coffea Arabica (Koffieplant)

De koffieplant is een kamerplant waar je je bed voor uitkomt en de Barista in je naar boven haalt! Voor een plantenbakkie uit eigen huiskamer zul je zijn bonen zelf moeten plukken, drogen, roosteren, malen en zetten. Arabica is een smaakvolle koffiesoort die voor maar liefst driekwart van de totale koffieproductie wereldwijd wordt gebruikt. Hij telt in totaal zo’n 60 verschillende soorten waarvan de helft uit Afrika afkomstig is. Om precies te zijn uit Tanzania, maar inmiddels een echte Rotterdammert. Dus heb jij zin in zo’n gers bakkie?! Dan is Paultje een goede match!

Haal er zelf eentje in huis!

  • Gemiddeld
  • Om de 2 jaar
  • Licht, geen direct zonlicht
  • Niet giftig
  • 1x per maand (zomer)

Op zoek naar een extra vriend voor bij jou thuis?
Gebruik de Plantzoeker

  • Volgens de legende begon het ongeveer 500 jaar geleden toen er ergens in Ethiopië onrust ontstond bij de geiten van het klooster. De eigenaren van de geiten ontdekte dat de geiten uitgebreid gesmuld hadden van de koffiestruiken. Het gedrag van de geiten na het opeten van de bessen werd een bron van de koffie-inspiratie. De eigenaren verpulverden de bonen en deden ze in kokend water. De fantastische smaak en aroma die daarbij vrij kwamen waren het begin van koffie. Hierna werd de plant doelbewust geteeld en verspreid over heel de wereld.
  • Deze plant heeft geen luchtzuiverende eigenschappen. Er bestaan namelijk planten die schadelijke stoffen zoals benzeen, formaldehyde en andere fijnstoffen die bijvoorbeeld uit je bank of tapijt komen zetten filteren. Om dit effect te bereiken heb je trouwens wel heel veel planten nodig. Meer weten over luchtzuiverende planten? Lees het hier!

  • De Coffea Arabica is niet giftig voor mens of dier. We snappen dat je lang moet wachten op je eigen plantenbakkie maar we raden het toch af om hem eerder op te eten! Je kunt namelijk misselijk worden als je de bessen opeet als ze nog onbehandeld zijn.
  • De koffieplant verbruikt niet zo veel water. Houd de grond licht vochtig dan komt het helemaal goed. Het is beter om hem meerdere keren een klein beetje water te geven dan in één keer een grote plens. Hij zou het wel erg fijn vinden als je zijn bladeren om de paar dagen besproeit met water. Hij is erg gehecht aan zijn glimmende bladeren en dat wil hij graag zo houden.
  • De Coffea Arabica doet het goed op een plek met veel licht. Hij houdt er alleen niet zo van als je hem in de volle zon zet. Een lichte plek waar het lekker warm is voelt hij zich het fijnst. Kijk ook uit met tocht, daar heeft hij echt een hekel aan.
  • In de zomer groeit de koffieplant het meest en stelt hij wat extra voeding ook best wel op prijs. Geef hem in de zomer ongeveer één keer in de maand plantenvoeding. In de winter is het belangrijk om juist geen voeding te geven! De plant gaat dan in ruststand waardoor hij die extra voeding niet kwijt kan.
  • Net zoals veel andere kamerplanten zal de Coffea Arabica na zo’n twee jaar te groot worden voor zijn pot. De beste tijd om hem te verpotten is in de lente. Zet hem dan in een nieuwe pot die minimaal 20% breder is. Je kunt prima gewone potgrond gebruiken voor het verpotten.
  • Snoeien is niet noodzakelijk bij de Coffea Arabica. Toch kan hij wel last hebben van wildgroei als hij het erg naar zijn zin heeft. Als je dit wilt beperken kun hem terug snoeien naar eigen gewenste lengte. In de huiskamer wordt de koffieplant ongeveer 2 à 3 meter hoog. Hij zal vanaf zijn derde jaar bloeien en koffiebonen produceren. De rode bessen bevatten twee zaden die zich uiteindelijk ontwikkelen tot de welbekende koffieboon.
  • In principe heeft de koffieplant niet zo snel last van plagen of ongedierte. Hij is hier echter wel gevoeliger voor als hij op een koude plek staat of midden in de tocht. Als hij last krijgt van bruine bladeren komt dit vaak door een te droge lucht. Alleen bruine bladranden kan een gevolg zijn van te veel water. Check in dat geval even hoe de potgrond aanvoelt dieper in de pot. Mocht die erg nat aanvoelen, verminder in dat geval de hoeveelheid water van je gietbeurt.

Wil je al deze informatie altijd bij-de-plant hebben?
Download de verzorgings-app

... ...