Verzorging Alocasia (Olifantsoor)

De Alocasia is een kamerplant die je niet zo snel over het hoofd zal zien. Dit blijkt ook wel uit zijn vele bijnamen: Olifantsoor, Reuzentaro, Taro en één subgewas wordt zelfs de Skeletplant genoemd. Deze namen heeft de Alocasia te danken aan zijn enorme bladeren die wel 1 meter lang kunnen worden. Het is gelukkig ook niet de moeilijkste plant om te verzorgen.

Lees hieronder meer verzorgingstips

Haal er zelf eentje in huis!

 • Vrij veel
 • Om de 2 jaar
 • Licht luchtzuiverend
 • Licht, geen direct zonlicht
 • Licht giftig
 • 1x per 2 weken (zomer)

Op zoek naar een extra vriend
voor bij jou thuis?
Gebruik de Plantzoeker

 • Het thuisland van de Alocasia is voornamelijk Borneo en omliggende gebieden in Zuid-Oost Azië. Hier wordt de plant zelfs gebruikt in gerechten, waarbij de wortel wordt gekookt en opgegeten. In de natuur wordt deze plant vaak gebruikt als een natuurlijke paraplu en kan je veel dieren en soms zelfs mensen eronder zien schuilen. Mocht je ooit last hebben van een plaatselijke regenbui binnenshuis weet je dus wat je te doen staat.

 • De Alocasia komt niet voor in de top 10 van meest luchtzuiverende kamerplanten. Maar door zijn enorme bladeren zal hij altijd een voordeel hebben op zijn collega-kamerplanten. Hoe meer bladoppervlak een plant heeft, hoe meer zuurstof hij kan produceren namelijk.

 • Het sap van de Alocasia kan lichte irritatie op de huid veroorzaken. Let dus een beetje op bij het verpotten of afknippen van bladeren.

 • De Alocasia komt oorspronkelijk uit de tropische regenwouden en is dus gewend aan veel vochtigheid. Het is dus aan te raden om de grond altijd licht vochtig te houden. Nu begrijpen we dat je liever niet elk halfuur een druppeltje water gaat geven, maar over het algemeen is één keer in de week voldoende. In de winter mag het zelfs minder vaak, omdat de plant dan in ruststand staat en hij niet zoveel water verbruikt. De plant heeft wel nog een andere wens: een hoge luchtvochtigheid. Zet jouw Alocasia dan ook niet boven de verwarming en als het even kan besproei 'm minstens één keer per week met water.

 • De lichtbehoeftes van een Alocasia zijn redelijk soepel. Hij wil het liefste op een plek staan met veel licht, maar niet continue direct zonlicht krijgen. Echter doet hij het ook prima op een wat donkerdere plek. Het kan dan wel gebeuren dat de Alocasia in de richting van het zonlicht gaat groeien. Draai de plant dus regelmatig een kwartslag als hij op een donkere plek staat of zet 'm dichter bij een raam. Over het algemeen is een plek voor een raam op het oosten/westen of een aantal meter van een raam op het zuiden zeer geschikt. In de zomer kan je de Alocasia ook buiten zetten, al is het dan verstandig om de plant niet in het volle zonlicht te zetten.

 • In de wintermaanden zit de Alocasia in een winterslaap en heeft dus geen extra voeding nodig. Tijdens de zomer, wanneer de Alocasia wel volop aan het groeien is, vind hij wat extra plantenvoeding wel lekker. Eens in de twee weken is normaal gesproken een goed ritme. Je kunt hiervoor simpelweg standaard plantenvoeding gebruiken.

 • Jouw Alocasia kan uiteindelijk uitgroeien tot een plant van wel 2 meter hoog! Om dit voor elkaar te krijgen heeft hij wel genoeg ruimte nodig waarin zijn wortels kunnen groeien. Meestal is het daarom verstandig om deze kamerplant eens in de 2 jaar te verpotten. Neem hierbij een nieuwe pot die minstens 20% groter is dan de oude pot en vul deze met standaard plantenpotgrond. Je kunt het beste in januari of februari verpotten, zodat de Alocasia snel kan wennen aan zijn nieuwe plek voordat hij aan zijn groeifase in de lente begint. 

 • De Alocasia heeft de bijzondere eigenschap dat hij heel vaak zijn bladeren vernieuwt, mits hij goed wordt verzorgd. Het oude blad wordt eerst bruin en valt af. Vervolgens groeien hier nieuwe bladeren aan. Kijk dan ook niet gek op als jouw nieuwe Alocasia plotseling bruine bladeren krijgt. Groeien er geen nieuwe bladeren in de plaats voor de oude? Dan krijgt jouw Alocasia waarschijnlijk te weinig water of licht. Verhoog dus je de hoeveelheid water en zet 'm op een lichtere plek als het kan. Je kunt oude, bruine bladeren gerust afknippen. Komen er bruine vlekken op de bladeren? Dit komt meestal doordat de plant het koud heeft. Te koud water of koude tocht kunnen dit veroorzaken.

 • Zoals eerder gezegd is de Alocasia een hoge luchtvochtigheid gewend. Is dat niet het geval, dan wordt deze kamerplant snel kwetsbaar voor spint. Controleer dus zeker in de winter, wanneer de verwarming aanstaat en de luchtvochtigheid dus lager wordt, regelmatig op ongedierte. Vind je toch spint op jouw Alocasia? Je kan dit eenvoudig bestrijden door de plant af te spoelen met water of, als het weer het toelaat, 'm een tijdje buiten in de tocht te zetten.

Wil je al deze handige informatie
altijd bij-de-plant hebben?
Download de Verzorgings App

... ...