Rouwvliegjes bestrijden doe je zo

Rouwvliegjes bestrijden doe je zo

Rouwvliegjes op je groene amigo. Niet zo fijn, maar je hoeft er niet al te rouwig om te zijn. Deze hele kleine vliegjes (die stiekem eigenlijk mugjes zijn) zijn namelijk best eenvoudig te bestrijden en we gaan je haarfijn uitleggen hoe je dat doet. 

 

Varenrouwmug

Rouwvliegjes zijn eigenlijk geen vliegjes, maar hele kleine mugjes. Vandaar dat ze ook wel de naam varenrouwmug krijgen. Ze kunnen gelukkig niet steken, maar zijn wel heel erg goed in eitjes leggen. Maar dan ook echt héél erg goed; ze leggen wel 200 eitjes per keer! Ze blijven zich continu voortplanten, waardoor een kleine hoeveelheid rouwvliegjes al snel leidt tot een hele plaag. 

 

Schade aan de plant

Rouwvliegjes lijken een beetje op fruitvliegjes, maar dan kleiner en zwarter. Gelukkig zal je plant niet meteen doodgaan door rouwvliegjes, maar ze zorgen wel voor vraatschade. Ze voeden zich niet alleen met dood plantaardig materiaal, maar ook met levend organisch materiaal. De larven zullen de wortels van je groene amigo aantasten en daardoor heb je meer kans op allerlei ziekten en schimmels. Belangrijk dus om die rouwvliegjes zo snel mogelijk de deur te wijzen!

 

Behandeling

Deze vervelende kleine beestjes zijn gelukkig best eenvoudig te bestrijden. Je kunt het beste de aanval inzetten op de larven. Er zijn een paar verschillende opties. 

 

1. Zand erover

Probeer als eerste de bovenste 5 centimeter van je aarde weg te gooien. Daarna vul je de pot weer bij met gewoon zand (even uit de zandbank van de buren jatten). Daardoor sterven de larven af en de rouwvlieg kan in het zand geen nieuwe eieren leggen. 

 

2. Bestrijdingsmiddel

Kom je nu nog steeds niet van ze af? Dan kan je het beste bestrijdingsmiddel tegen mieren gebruiken. Dit doodt de larven in de potgrond. 

 

3. Aaltjes

Wil je ze liever op een biologische manier bestrijden? Gebruik dan aaltjes. Dit zijn een soort parasieten die dol zijn op larven. Het wordt verkocht in een zakje (gewoon online) dat je met water bij de potgrond giet.

 

Oorzaak

Een vliegje dat meelift op je jas en gelijk heel enthousiast eieren gaat leggen in je groene amigo of een brutaal exemplaar dat gewoon naar binnen vliegt. Het kan van alles zijn. Wel is bekend dat de varenrouwmug van warme en vochtige ruimtes houdt. Een kas is daarom hun favoriete plekje om te vertoeven. 

 

Voorkomen

Echt voorkomen is lastig, maar er zijn wel een aantal dingen waar je rekening mee kunt houden. Allereerst raden we aan je groene amigo niet te veel water te geven. Rouwvliegjes houden van vochtige, rottige grond. Daarnaast is het sowieso altijd handig om afgevallen bladeren en dode plantenresten te verwijderen. Rouwvliegjes vinden dit namelijk heerlijk. 

 

Hopelijk ben je met deze tips binnen de kortste keren van je rouwvliegjes af en kan je groene amigo weer vliegloos shinen. Op zoek naar een nieuwe groene vriend? Kijk dan eens op onze Plantzoeker of Kamerplanten pagina. Meer inspiratie nodig? Volg ons op Facebook en Instagram.

Verder lezen

    ... ...