Hydropo- wat? Hydroponie. Moeilijk woord, maar de uitvoering is een stuk makkelijker! Met deze DIY laat jij zien dat je groene amigo Pieter niet alleen stevig met zijn wortels in de grond hoeft te staan, maar dat hij van natte voetjes ook lekker floreert. De wortels groeien als kool en dat is waar we als planten papa- of mama, stiekem toch gewoon zielsgelukkig van worden? Trots! Nou goed, genoeg emotioneel gebrabbel. Let’s get this DIY-party started!
Goede voorbereiding is het halve werk! Aan de slag met jouw Hydroponieprojectje? Dit heb je nodig:
- Je groene amigo Pieter.
- Twee flink gevulde emmers met lauw water.
- Een bak waar alle - niet meer nodige - potgrond in kan verdwijnen.
- Een mooi glas waar jouw bladmattie lekker in kan floreren.
Ready, set, go!
Nu je helemaal voorbereid bent op het creëren van je eigen hydroponiewonder, kunnen we van start! Maak het jezelf gemakkelijk. Niet stiekem zippen van de emmers water in deze hitte. Je groene vriend heeft het echt nodig ;-) Ready to go? Dan gaan we beginnen!
Stap 1: Haal je groene amigo uit zijn/haar vertrouwde teeltpot.
Allereerst haal je je Pieter uit zijn vertrouwde teeltpot; de navelstreng doorknippen is er niks bij. We snappen dat dit even een emotioneel moment is, maar geloof ons. Je groene amigo gaat zijn vleugels spreiden en groeien als nooit tevoren. Trust the proces.
Stap 2: Shake it off! - verwijder alle aarde.
Na deze emotionele stap, kan het wassen beginnen! Haal voorzichtig zoveel mogelijk aarde van de wortels en schud het er lekker af. Wees hier uiterst voorzichtig mee, je wilt Pieters roots natuurlijk niet beschadigen.
Tip van Flip: Als de wortels van je groene amigo bijná potgrond-vrij zijn, kun je de kluit in één van de emmers met water hangen. Zo zorg je ervoor dat je de laatste restjes potgrond verwijderd.
Stap 3: Shower power - tijd voor een flinke douche!
Zeker zijn dat de kluit van je groene vriend helemaal schoon is? Emmer 2 is aan de beurt! Dompel de kluit van je groene amigo helemaal onder en laat ‘m lekker even badderen. Niet te lang natuurlijk, anders krijgt ‘ie verschrompelde oma worteltjes. Oké, nee grapje ;-) Maar, even onderdompelen is voldoende. Zo zorg je ervoor dat de kluit helemaal fris en fruitig is. Klaar om te verhuizen naar zijn nieuwe onderkomen!
Stap 4: Vul je glas óf vaas met lauw water.
Voordat je je Pieter kan verhuizen, is het belangrijk dat de temperatuur in zijn nieuwe onderkomen helemaal naar wens is. Je groene amigo verwacht natuurlijk wel 5 sterren. Duh! Om het ‘m zo aangenaam mogelijk te maken is het belangrijk om het glas met lauw water te vullen. Niet te koud, niet te warm. De perfecte omstandigheden om straks lekker te kunnen groeien!
Stap 5: Tijd om de roots onder te dompelen!
Het is zover, tijd om de voetjes van Pieter onder te dompelen! Stop de kluit in het glas. Let dus wel goed op dat je écht alleen de kluit in het water zet. Mochten de bladeren namelijk onder water komen te staan, dan is er een grote kans dat ze gaan rotten. Tja, en dat zou best rot zijn natuurlijk. Alleen de kluit dus lekker laten onderdompelen.
Stap 6: Geef Pieter een fijn plekkie.
Je bent er bijna! Inmiddels is jouw DIY-hydroponieprojectje bijna voltooid. Maar, je bent er nog niet. Nu komt het aan op het vinden van het ultieme plekkie. Een lekker zonnetje, schaduw of toch liever half-half. Voor deze amigo heeft een lekker lichte plek absoluut de voorkeur. Let wel op dat de zon niet vol op zijn zijn bakkes schijnt, dat vindt hij een beetje to much. Gewoon een lekker lichte spot is perfect voor onze Pieter.
That’s it! Je hebt het stappenplan doorlopen en kunt nu met trots zeggen dat je een ékte, ekte hydroponiecreatie in huis hebt. You go! Stiekem zijn wij stik nieuwsgierig naar hoe onze waterpretgekkie Pieter staat te shinen in huis. Maak een mooie kiek en deel deze met ons op Instagram met de #showmeyourplantsome of Facebook. Vergeet ons vooral niet te taggen!
Lopen jij en Pieter vast tijdens de uitvoering van dit DIY-projectje? Onze Plantenservice staat altijd voor je klaar je groene vragen te beantwoorden!