Alles over luchtvochtigheid en planten!

Alles over luchtvochtigheid en planten!

Iedereen weet dat een plant water nodig heeft om te kunnen overleven, maar hoe komt het dan dat zijn bladeren bruin worden terwijl je hem op het juiste moment genoeg water geeft?

Luchtvochtigheid zorgt voor bruine bladeren!

Luchtwattigheid? Luchtvochtigheid is simpel gezegd de hoeveelheid vocht in de lucht. De lucht kan steeds minder vocht vasthouden naarmate het buiten kouder wordt. Dit is dan ook de reden waarom we in de winter allemaal druk aan het smeren zijn voor onze droge lippen en bijvoorbeeld last hebben van droge ogen. Daarnaast zetten we de verwarming thuis ook een tikkie hoger waardoor het thuis wel warmer wordt maar de luchtvochtigheid niet toeneemt en het daardoor steeds droger en droger wordt.

Waarom is luchtvochtigheid belangrijk voor planten?

Planten nemen kooldioxide (CO2) op via de bladeren omdat dat nodig is voor fotosynthese. Wanneer een plant dit gas opneemt via de poriën in het blad zal er vocht uit het blad ontsnappen. Er verdampt dus vocht uit de plant! Bladeren verliezen makkelijker vocht aan lucht waar weinig vocht in zit dan lucht waar al veel vocht in zit. Als de luchtvochtigheid in de kamer laag is en de verwarming staat te loeien, dan verdampt een plant meer vocht dan de wortels kunnen aanvoeren.

Als je plant te veel vocht via het blad verliest kan hij bruine randen en krullende bladeren krijgen. Hij gaat er bovendien slapjes en ongelukkig bijhangen. Een tropische plant houdt van een luchtvochtigheid tussen de 50 en 70 procent, terwijl een gemiddeld huis maar een luchtvochtigheid heeft tussen de 20 en 30 procent!

To the rescue!

Gelukkig is er nog hoop en kunnen we onze groene vrienden nog redden van uitdroging! Het zal jouw groene amigo al veel goeds doen als je hem regelmatig besproeit met een beetje water. Dit kun je natuurlijk doen met een plantenspuit, maar het is veel leuker om hem tijdens het douchen even bij je in de badkamer te zetten (let op, niet samen onder de douche!). Je kan ook een luchtbevochtiger voor aan de radiator aanschaffen! Dit zijn bakjes die speciaal gemaakt zijn om aan de radiator te hangen en kunt vullen met water, zodat het water verdampt en de lucht bevochtigd. Als budget-idee kun je natuurlijk ook schaaltjes met water op de verwarming zetten voor hetzelfde effect.

Er zijn ook luchtbevochtigers te koop die wat groter zijn, jouw hele kamer bevochtigen en ervoor zorgen dat bacteriën uit de lucht worden verwijderd! Dit apparaat bevochtigt gedurende de dag de lucht door waterdamp te verspreiden en daar zal jouw groene plantenkind heel blij mee zijn!

Zo. Nu weet jij precies wat de luchtvochtigheid in jouw kamer voor invloed heeft op jouw groene amigo! Hieronder hebben we alle need-to-knows nog even voor je op een rijtje gezet.

Recap

  • In de winter is de luchtvochtigheid lager

  • Met een lage luchtvochtigheid verdampt de plant meer water dan normaal

  • Meer water geven helpt niet, de wortels kunnen dat niet aan

  • Geef liever kleine beetjes water dan in 1x een flinke plens.

  • Wacht niet te lang met sproeien, dit kan verder geen kwaad

  • Besproei om de paar dagen de plant met water

  • Schaf een luchtbevochtiger aan (radiator of elektrisch)

Verder lezen

    ... ...