Zeg Petra, wat sta jij er lekker groen bij!

Op een stralende zondagochtend vallen de zonnestralen precies op jouw mooiste blad. Je wordt wat versuft wakker van de warme gloed en hebt net zo lang je groene body geschud totdat het laatste stofdeeltje op de grond is gevallen. Geen luisje of pluisje aan de lucht. Je wortels zitten vol met water en voeding. Vooruit, je mag het best zeggen; je staat er strak bij!

Plantwaardig

Als je om je heen kijkt besef je hoe goed je het hebt. Die mensen in huis hebben gevoel voor smaak. Je komt goed tot je recht in de hoek naast de leren bank. Vanaf je krukje heb je een mooi overzicht over de ruimte. Plus die harige huisgenoot komt er niet meer bij om aan je bladeren te knagen! Kopjes geven lukt hem nog wel, maar dat is altijd fijn. Wat een positieve vibes.. je zou d’r bijna van gaan dansen en zingen!

Pratende plantgenoten

De Croton Petra is niet de enige plant die het laat merken als hij lekker in z’n vel zit. Hebben planten gevoelens en uitten ze die graag? Absoluut! Onderzoek wijst echter wel uit dat planten communiceren op verschillende manieren. Ze geven constant elektrische signalen naar elkaar en hun omgeving af; in hun stengels, bladeren en wortels. In een van deze onderzoeken wordt met behulp van nano-elektriciteit de afgegeven signalen door planten vertaald naar geluid en beweging. Uit dit onderzoek blijkt dat planten wel degelijk reageren op onze aanraking en geluiden.

Plant een complimentje

Iedereen vindt het prettig om een complimentje te ontvangen. Planten signaleren veel meer dan je in eerste instantie denkt. Onderzoek leert ons steeds meer over plantencommunicatie. Onze groene kamergenoten reageren op niet alleen op licht, hormonen, geluid en geurstoffen, maar ook op geluid en aanraking. En dus ook op een complimentje! Staat je plant te stralen? Glanzen de bladeren je tegemoet en staat ‘ ie fier in het hoekje te shinen? Laat je plant het merken. Een wandelingetje om je plant heen, een aai over het blad, een aardig woordje. Dat doet het altijd goed!

Hoe krijg ik mijn plant lekker in z’n vel?

Petra’s tips & tricks:

 • Planten reageren op hun omgeving. Zorg dat je wat vaker thuis bent voor je plant en laat hem dit ook merken. Zet er eens een stoel naast en deel je avonturen van de dag op een rustige toon
 • Onderzoek heeft aangetoond dat planten goed reageren op muziek. Ga niet gelijk je eigen muzikale drum-ambities op de plant botvieren, maar de klassieke tonen van Mozart zal hij zeker waarderen
 • Zorg dat je vaak het stof afneemt van de bladeren. Beter nog; koop zo’n lekkere fluffy plumeau. Succes gegarandeerd! Deze aanraking in combinatie met de kopjes die je kat af en toe geeft zal je plant goed doen
 • Verzorg je plant. Een goede verzorging is noodzakelijk en staat met stipt op een van de basisprincipes. Je zal merken dat je plant reageert op water, voeding en voldoende daglicht.

Betrek je plant bij je dagelijkse bezigheden en je zal zien dat jullie er beide van profiteren!

Plantcomplimentjes voor de pro’s

via GIPHY

We laten je natuurlijk niet hangen zo naast je plant. Hier een aantal suggesties voor complimenten zodat je direct een positief effect hebt:

Opwarmertjes:

 • Hey sexy, ik ben (naam). Hoe mag ik jou noemen?
 • Heb je iets nieuws met je bladeren gedaan?
 • Wat zie jij er vrolijk uit vandaag!
 • Wat ben je toch een goede luisteraar, het is alsof je geen kant opkan!
 • Nog bedankt voor die verse dosis schone lucht gisteren, topper!

Het serieuze werk:

 • Niet doorvertellen, maar van alle planten ben jij mijn favoriet
 • Ik ben erg verlegen, kun jij het gesprek niet beginnen?
 • Jij bent een ontwikkelde plant, wat vindt jij van de hele Trump situatie?
 • Je bent om op te eten! Eh, figuurlijk gezien natuurlijk!
 • Wow, wat ben je groot geworden!

Verder lezen?

... ...