Water- en voedingstips voor in de lente

Water- en voedingstips voor in de lente

Het zonnetje komt door en iedereen vlucht naar buiten met een drankje in de ene hand en een bitterbal in de ander. Geloof ons, jouw bladmattie lust ook wel een extra slokkie en wat te knagen. In het voorjaar krijgen je amigo’s namelijk meer dorst dan in de winter en ineens kunnen ze ook wel een beetje plantenvoeding gebruiken. Benieuwd naar hoe je jouw planten dé lentetraktatie geeft die ze nodig hebben? Moet je effe doorlezen.

Meer zon meer beter!

De zon laat zich steeds meer zien en de temperaturen stijgen. Dit betekent dat jouw groen gezelschap weer een groeispurtje kan meepakken. De nieuwe bladeren piepen één voor één weer naar buiten en de stengels schieten omhoog! Al dat zwoegen kost een hoop energie, dus dat verdient wel een extra slokje water en dat kunnen ze ook wel gebruiken. Daarnaast droogt de zon jouw amigo sneller uit, dus die extra hydratatie is hard nodig.

Plantenvoeding

Planten hebben soms wat extra plantenvoeding nodig om ze tijdens hun groeispurt een handje te helpen. Dit doe je alleen in de groeiperiode, dus niet in het najaar. Anders kunnen de wortels gaan rotten en dat willen we niet hebben. Gelukkig is het voorjaar begonnen dus kan er wel een scoopie plantenvoeding bij!

Je hebt plantenvoeding in allerlei soorten en maten zoals tabletten, korrels en zelfs een vloeibare vorm. Er bestaat universele plantenvoeding maar ook op maat gemaakte plantenvoeding. Zoals Pokon voor je olijfboom of speciale palmenvoeding.

Lees altijd heel goed de bijsluiter voor de hoeveelheden die je jouw plant geeft. Het laatste wat je wil is jouw plant aantreffen op de IC door een overdosis plantenvoeding. Hoe vaak jouw plant toe is aan wat lekkers, verschilt per plant. Op de productpagina van jouw amigo kan je precies zien hoe vaak je ze kan trakteren op een portie plantenvoeding.

 

Hydrateren ken je leren

Van al dat groeien krijg je dorst. Door de warmte en de energie die deze kanjers verbruiken, snakken ze wat vaker naar een extra slokje water. Hiermee bedoelen we niet, verzuip je planten. Maar geef ze wat regelmatiger kleine hoeveelheden water zodat je planten niet uitdrogen. Eigenlijk geldt hier altijd de regel, effe lekker voelen. Stop je vingers in de aarde en kijk of er een beetje aarde blijft plakken. Voelt de aarde droog, giet-er dan maar wat bij. Is de aarde vochtig, dan heeft je amigo niet zo’n dorst.

Zeker op de echt warmere dagen kunnen je groene toppers intens genieten van een heerlijke sproeibeurt. Dus zie je wat bladeren van jouw Calathea hangen, dan weet je dat je haar even helemaal kan onder spuiten. Zo verhoog je de luchtvochtigheid en kunnen je planten er weer tegenaan!

Heb je een plantenfeestje buiten staan? Vet! Hier geldt alleen wel een ander waterschema voor. Als het heeft geregend hoef jij jouw amigo natuurlijk even geen water te geven. Check regelmatig of er niet al een laagje water in de pot staat wat even leeggegoten moet worden. En als de zon op standje max. staat, dan weet jij dat je lekker vaak mag langskomen met de gieter! Meer weten over de verzorging voor jouw buitenplanten? Lees het hier!

Benieuwd naar onze andere voorjaarsverzorgingstips? Check dan deze blog, heel gauw! Oh en voor alle planteninspo ben je op onze Instagram en Facebook op het goede adres.

Verder lezen

    ... ...