Stekken: hoe stek je een Pannenkoekenplant?

Stekken: hoe stek je een Pannenkoekenplant?

"Hey Marco, pannenkoek!" Het felbegeerde Pannenkoekenplantje was in de jaren 70 een tijdje heel populair in Nederlandse huiskamers. En wij snappen dat wel, want hallo, wat een schatje is het! Maar op een of andere mysterieuze wijze verdween deze cutie na de jaren 70 van de radar, tot hij twee jaar geleden opeens weer helemaal de shit werd. Marco is zelfs zó erg de shit, dat hij best wel hard to get is op het moment. Maar hey, dan ga je Marco toch gewoon lekker zelf stekken!

Marco de pannenkoekenplant

Big happy family

Eén Pannenkoekenplant stekken? Nee man, we laten Marco gewoon een hele familie uit poepen! Het stekken van ons Marcootje is namelijk supermakkelijk. Echt, een kind kan de stek doen!

Wat heb je allemaal nodig?

  • Marco die ready to rumble is, dat is het geval als er naast je amigo allemaal babyplantjes in de potgrond zitten
  • Een schoon, scherp mes of een schaar

Afhankelijk of je het stekje in water of aarde zet:

  • Een (doorzichtig) glas met lauw water
  • Kleine teeltpot en sierpot
  • (Stekjes) potgrond


Het is… een stekje! 

Als je nog geen stek-pro bent, raden we je aan je eerst te ontfermen over de grotere babyplantjes. Deze krijg je namelijk makkelijker te pakken. Graaf het slachtoffer naar keuze een beetje uit, zodat je beter bij de worteltjes kan. Trek vervolgens voorzichtig aan de babyplant, zodat ‘ie wat losser komt. Nu snijd of knip je het plantje zo dicht mogelijk bij Marco af. Tadaaa, de eerste baby is geboren! 


Pannenkoekenplant stekken op water

Maar hoe ga je ervoor zorgen dat de baby uitgroeit tot net zo’n grote sterke vent als papa Marco? Er zijn 2 opties. Als het een heel klein plantje is met weinig tot geen eigen wortels, moet je het plantje eerst laten wortelen op water. Zorg er wel voor dat de bladeren en het steeltje zelf niet in het water komen te staan, want dan kunnen ze gaan rotten. Gaat je baby toch steeds kopje onder? Leg dan een satéprikkertje op het glas en hang het plantje hierin. Je kan een klein plantje gerust 3 weken laten badderen. Ververs het water regelmatig, wel zo fris. Zodra er genoeg worteltjes aan je kleine spruit zitten, is ‘ie klaar voor de volgende stap: een potje grond. 


Pannenkoekenplant stekken in aarde

Het stekje heeft al een paar wortels, dus is klaar voor de grote boze wereld: de aarde. Snik, sorry hoor, wij pinken even een traantje weg. Loslaten blijft moeilijk. Zoek een fijn potje uit (niet te groot, maar wel genoeg ruimte voor de wortels om te groeien) en vul het potje met grond. Speciale stekgrond is het beste, maar normale potgrond kan ook prima. Zorg ervoor dat de wortels onder de grond zitten en druk de grond aan (niet te hard, de grond moet een beetje luchtig blijven). Hoppa, dat klusje is ook geklaard! 


Verzorging stekjes

Maar dan nu het moeilijkste deel: het grootbrengen. Stekjes zijn eigenlijk net kleuters en we weten niet hoe het met jou zit, maar wij vinden kleuters ook niet altijd even makkelijk te begrijpen. Ze zijn erg gevoelig en je moet goed op ze letten want voor je het weet gaat er iets fout. Wij raden je aan om ze op een plekje te zetten waar genoeg daglicht is en ze niet in direct zonlicht staan. Houd de grond vochtig, maar niet té vochtig. De aarde kan prima een paar dagen een beetje droog zijn, daarna geef je het poppenkind weer wat water. Als het goed is, komen er telkens wat blaadjes bij en groeit je spruit vanzelf uit tot een volwassen Pannenkoekenplant! 


Met bovenstaande stappen moet het jou zeker lukken om Marco aan een big happy family te helpen. Eerst maar eens een groene amigo aanschaffen? Zoek dan via onze Plantenzoeker of Kamerplanten pagina naar jouw perfecte groene vriend! Op zoek naar meer inspiratie? Volg ons dan ook op Facebook en Instagram!

Verder lezen

    ... ...