Planten-posse vormt warmtefront

Planten-posse vormt warmtefront

“Zomerseizoen zorgt voor verwarring bij kamerplantbezitters” schrijven de krantenkoppen elk jaar weer, als men ziet wat er aan het eind van de lente in mijn woonkamer gebeurt. Het zijn nog net geen zwarte zaterdag praktijken richting de buitendeur; met restjes potgrond vliegend in het rondte en de eerste barsten in onze potten links en rechts. Dát is dan ook mijn cue, Yucca Johnny is de naam. Hup naar buiten, lekker die warmte in! 

Zodra 21 juni de klok slaat, slaat namelijk heel Holland op hol. Dat chaotische scenario is dan ook een typische midzomeravond voor mij en mijn groene vrienden. Een zonnig weertje; graag. Lekker briesje door de bladeren; als het even kan. Kwartslagje draaien om de zoveel tijd; kom je me even helpen? Iedere ochtend een verfrissinkje aan m’n voeten; dat had je nou niet hoeven doen, maar was wel hard nodig. Wil jij ook zo’n chille zomersessie voor je verde vriend creëren? In dit blog vertel ik je alles over de ideale zomer van mijn planten-posse en je begrijpt direct wat ons kaliber kamerplant verstaat onder een hoogseizoen.  

 

Kamerplanten in de zomer naar buiten 

Samen met m’n Afrikaanse bru Zami Lucas trek ik er het liefst eind mei op uit. Op je patio, terrasje of veranda zetten wij ons zomerkamp op. Zomerkamp ja, inclusief speurtochten - naar de ladiesss wel te verstaan; “Yo Zami, heb je die wulpse viooltjes al gezien? Binnen bladbereik gek!” - en sterke verhalen onder de sterrenhemel. De nachtelijke kampvuurtjes hebben we na het fiasco van vorig jaar maar achterwege gelaten. Dat werd Vera fataal; R.I.P. meid. Pittig dametje, maar die was zo droog getraind dat ze er licht ontvlambaar van werd..  

Zami Lucas a.k.a. De Tank sprint als een malle tijdens die zonnige maanden. Sprinten in de hoogte welteverstaan want hij blijft een smooth maar ietwat slome boy. Hem hebben we een plekje naast Lizie gegeven onder het afdakje, kan hij lekker ritselen zonder dat ‘ie bezwijkt onder een zonnesteek en zijn eigen gewicht.  

Ik heb ook wel eens zomers lang met Gladde Guus, No-Nonsense Nino en Tough Teddie samen gehangen. Nino is muy tranquilo en die Teddie komt wat traag op gang maar bloeit in september eindelijk een beetje op. Gladde Guus daarentegen hebben we maar niet meer uitgenodigd want dat is zo’n laffe borrelaar; geniet van de zomerse buitenlucht maar eet en drinkt niet graag. Noemt zichzelf een echte Karrenevalsliefhebber, niks van te merken gozer. Die stoppen we linea recta terug de polonaise in naar z’n Kielegat, houdoe en bedankt.   

 

Groene binnenkijker 

En als we dan eindelijk de zomer in sliden richting onze privé veranda, wat is dan het eerste wat we doen? “Ijsje eten” hoor ik je denken; JIJ ONTZETTENDE HOLLANDER! Ik merk het al, de planten van tegenwoordig moeten zorgen voor het echte vermaak. Na een seizoen lang in een iets te donker hoekje, creëren we zelf wel een plaatselijk hogedrukgebied; we shaken die plantdepressies van ons af en lonken naar de ladies. Het streaken naar Coco zorgde eerst nog voor de nodige spanning maar sinds kort heeft ook dat een andere betekenis gekregen waar zelfs mijn stam niet tegenop kan toetsen. 

We hebben met onze plantengang een nieuwe swung gegeven aan de term “binnenkijker”. Super hip tegenwoordig in blogger-land. Cameraatje mee en alledaagse levenloze voorwerpen fotograferen; boooring! Binnenkijken anno verde verano betekent; in de zomermaanden lekker om je heen loeren, en dan vooral naar binnen. Die graftakken van binnen zetten we daarom maar eens in het zonnetje. 

Figuurlijk dan, want die zetten geen stap buiten de deur. Alfredo, Fabian en Isabella is echt zo’n trio dat binnen op hun stekkie blijft. Of moet ik trío zeggen, gezien hun achtergrond? 

 

De achter- ehh binnenblijvers 

Naast dat trío waar je verder niet zoveel aan beleeft, heb je natuurlijk ook altijd zo’n groep gasten met een grote bek maar een heel klein hartje. Want ben je op zoek naar echt temperament in je woonkamer? Alfredo de Mexicaan met z’n Plukdedagmentaliteit geniet veilig binnen van de zomerse temperaturen. Staat constant aan met z’n brutale burrito-praktijken: HOEDAN???  Hij haalt ook het bloed onder de bladeren van Lenny vandaan, maar dat heeft die Philo zelf niet in de gaten. Het enige pluspuntje is dat uit deze frustratie Lenny’s grote hit “I built this garden for us” is ontstaan.  

Onze prachtige Isabella blijft ook het liefst binnen, want die heeft het al zo druk ’s nachts.. dat is goed te begrijpen. Op en neer met die bladeren, zij kan het lonken niet laten. Ik ben één keer in die mixed signals getrapt, open-dicht-open-dicht.. maar nooit weer. Voel je je toch een beetje recyclebaar als ze ’s ochtends d’r bladeren weer opent voor een ander. 

 

Planten in de zomer 

Bottom line van deze autobiografische omschrijving van mijn trotse planten-posse;  je hebt zonaanbidders en koukleumen. Zo heeft ook jouw plant z’n eigen voorkeuren. Waar moet je op letten zodra je je kamerplanten buiten plaatst, zonder dat we ons tegen je gaan keren? 

  • Check eerst bij de plantbeschrijving via de Plantenzoeker wat onze voorkeur heeft 
  • We moeten altijd even wennen, dus probeer het eerst op een bewolkte dag. Zodra het warmer weer wordt en je er van verzekerd bent dat het niet meer gaat vriezen, blijven we graag buiten t/m september 
  • Geen Siesta praktijken in de middagzon graag. Bescherm me een beetje tegen de felle zon door me lekker te laten snoozen onder een afdakje of overkapping 
  • Het hoort erbij zo’n zomerse regenbui, voelt vast hemels voor ieders’ groene vriend. Zolang het maar niet zo’n ellendig lange hoosbui is. Haal vooral Karel en Vera snel naar binnen als de hemel open breekt; die houden niet van natte voeten 
  • Begin de dag met water geven want wij buitenkamerplanten vragen wel meer dan onze gebruikelijke portie H2O. Houd ook de Plantsome app in de gaten voor alle plantspecifieke verzorgingstips en we zijn good to go 

Heb je nog geen planten in huis en ben je op zoek naar de ultieme Sunshine Squad? Hier vind je ze!

Aight, cowboy Johnny out. Ik ga op de uitkijk staan voor de volgende heat wave! 

 

 

Verder lezen

    ... ...