Kerstboom of kerstplant?

Kerstboom of kerstplant?

Het Sintfeest is ieder jaar weer een genot, maar bij Plantsome zijn we pas écht dol op kerstmis en dus kon de Sint niet snel genoeg het ruime sop kiezen. Pieten, oude pepernoten en Sint z'n schimmel inladen en hop, hop, terug naar Spanje. ¡Adios! En dan is het nu tijd voor het echte werk. Neem je een boom met kluit, een echte Nordmann of ga je voor de nep-boom die je nog op zolder hebt liggen?

Wat jouw keuze ook gaat zijn, je hebt in ieder geval besloten om een kerstboom in huis te halen. Het eerste wat je jezelf afvraagt is: Wáár zet ik hem neer? Verschuiven we de krabpaal van Mr. Barfsalot, krimpen we de speelhoek van de kinderen in of verbouwen we de hele woonkamer ervoor? Zo’n boom neemt namelijk wel een heel stuk van de kamer in beslag. Dan hebben we het nog niet gehad over het feit dat je altijd met een te grote boom thuiskomt... en je weet; hoge bomen vangen veel ballen, dus een extra ritje naar de Blokker voor nóg meer kerstspul.

Heb je dan eindelijk een plekje voor je boom? Dan ben je klaar voor het leukste deel van het optuigen ervan. Het eeuwenlange geklungel met de lampjes (die je het jaar ervoor niet hebt opgerold omdat je er toen ook geen zin in had), de rug brekende capriolen die je moet uithalen om de kerstdozen van de stoffige zolder te halen én de queeste naar het ontbrekende stukje treinbaan van de kersttrein. Heb je na al het kerstgeweld dan eindelijk de lampjes in de boom hangen? Dan blijken ze stuk te zijn. Hop, in de auto naar de plaatselijke bouwmarkt om nieuwe lampjes te halen en de 1,5 uur durende worsteling te herhalen.

De ballen hang je met minder moeite in de boom, want vorig jaar ben je snugger genoeg geweest om de haakjes aan de ballen te laten zitten. Good for you! Wel even opletten waar je de dure ballen hangt, want vorig jaar sloeg de kat, met zijn rechtse directe, gelijk al het breekbare spul uit je spar. Dus de plastic ballen onderin en de kostbaarheid op ooghoogte. Nu alleen nog een klein stukje van de top af zodat de piek erop kan. Na een dag vol noeste arbeid, Tiny-en-Lau-gezeik en extra ritjes naar de bouwmarkt is de boom dan eindelijk klaar! Om na 3 weken weer afgetuigd te worden...

Zonde toch? Dat een kerstboom maar 3 tot 4 weken in onze woonkamer mag staan? Daarom pakken veel mensen het dit jaar anders aan. Zij plussen geen 4 levensjaren in één dag door te stoeien met de boom, maar kiezen als grappig alternatief voor een versierde kamerplant. Want ook in een kamerplant kun je lampjes en wat ballen hangen. Als je hem goed verzorgd heb je er geen 3 schamele weken plezier van, maar het hele komende jaar! Dus... ga je voor de traditionele boom of durf je het aan en geef je je kamerplant een upgrade?

Voor de dare devils hebben wij hieronder onze favoriete alternatieven voor kerstbomen verzameld.

Polyscias Fabian 

Ficus Lyrata

Zamioculcas

 Calathea Medallion

 

Verder lezen

    ... ...