''Het is bijzonder om een plant van stekje naar volwassen plant te verzorgen!''

''Het is bijzonder om een plant van stekje naar volwassen plant te verzorgen!''

Planten zijn populairder dan ooit te voren en de ‘Urban Jungle’ trend is er een waar wij ons ontzettend in kunnen vinden! Daarom laten we jou graag kennis maken met inspirerende interieurs van plantastische personen! In deze editie: Anne-Claire Meijer!


Waarom moeten meer mensen een Urban Jungle gaan houden? 

Planten geven een kamer onmiddellijk meer karakter, charme, gezelligheid en leven. Ik vind het heel leuk om voor al mijn planten te zorgen, regelmatig een nieuwe plant toe te voegen, planten te verpotten en te stekken. Bovendien verlangzaamt het me, omdat ik het leuk vind te kijken hoe het met de planten gaat; groeien ze goed, hoe is de aarde, krijgen ze genoeg zon? En zeker met stekken moet je veel geduld hebben; de wortels ontwikkelen zich vaak langzaam. Maar het wachten wordt vaak beloond; het is bijzonder om een plant van stekje naar volwassen plant te verzorgen!


Hoeveel planten behoren er nu tot jouw Urban Jungle?

Ruim dertig inmiddels! Ik begon met mijn Bonsai boompje en enkele vetplantjes, en inmiddels heb ik allerlei planten, van cacti, tot zwanenkroos, Pothos en de pannenkoekplant. De ene plant groei erg langzaam, zoals de Aloë Vera, en de ander redelijk snel, zoals de Monstera Deliciosa. Ook heb ik pas de Calathea Insignes gekocht, die sluit zijn bladeren ’s nachts, en doet ze overdag open. Ik vind het leuk om veel verschillende planten te hebben!

Hoe bepaal je welke nieuwe plant je toevoegt?

Op Instagram heb ik een account met mijn plantenfoto’s, en zelf volg ik ook veel plantenliefhebbers. Op die manier krijg ik nieuwe inspiratie, en de planten van mijn ‘wishlist’ zet ik dan op mijn letterbord. Soms ben ik specifiek op zoek naar bijvoorbeeld een hangplant, of een bepaalde cactus. Ik vind het heerlijk om op een zaterdag door de Intratuin, bloemenzaken of online te kijken of er een plant is die ik graag wil hebben! En soms heb ik een mooie nieuwe plantenpot gekocht, en zoek ik dus naar een plant die daar mooi in zal staan. Momenteel staat onder andere de Hoya Compacta op mijn wensenlijstje. Ik denk niet dat mijn ‘plant wish list’ ooit leeg zal zijn, haha!


Welke plant is nu jouw favoriet?

Momenteel is dat de Silver Satin Pothos, een prachtige hangplant, die snel groeit. Het blad heeft een diepe groene kleur, met een zilveren patroon, en is erg zacht. Ze staat op mijn kledingkast, en de takken hangen sierlijk naar beneden.


Wat is voor jou de belangrijkste eigenschap van een plant?

Het uiterlijk van de bladeren, vind ik het belangrijkste. Het maakt me niet heel veel uit hoe groot ze zijn, hoeveel zon of water ze nodig hebben of hoe zeldzaam ze zijn. Aangezien ik een relatief lange kamer heb, met meerdere wandplanken, een vensterbank en genoeg ruimte op kastjes etcetera, is de kamer zowel geschikt voor planten die van zon als van schaduw houden. En, ik vind het alleen maar leuk om veel tijd in mijn urban jungle te steken, dus een plant die veel water en aandacht nodig heeft, is bij mij thuis ook op de juiste plek!


Is het bijhouden van een Urban Jungle moeilijk?

Het is een beetje vallen en opstaan. Laatst had ik voor het eerst spint. Vermoedelijk kwam dit door wortelrot, wat dan weer kwam door te veel water geven. Soms zijn er weken dat alle planten vrolijk doorgroeien, en andere weken gaat het minder goed met sommige planten door te veel zon bijvoorbeeld. Ik heb veel ‘low-maintenance’ planten, zoals cacti en vetplanten. Planten als de Aloë Vera vergen weinig tijd en moeite om gezond te blijven.


Hoeveel tijd kost het je?

Ik ben per dag ongeveer een half uur bezig met het verzorgen van alle planten, inclusief de planten verpotten en stekken en de planten één keer per maand plantenvoeding geven,


Bedankt Anne-Claire, succes én veel plezier met jouw Urban Jungle!

Volg @slowlivinggg en @plantsome op Instagram om meer fijne plantenkiekjes te zien! Heb jij ook een 'Urban Jungle' en wil je door ons geïnterviewd worden? Mail dan naar hallo@plantsome.nl!

Verder lezen

    ... ...