Green Friday! 8 tips die je helpen thuis groener te leven

Green Friday! 8 tips die je helpen thuis groener te leven

Dat Black Friday slecht is voor moeder natuur hebben we in deze blog al vastgesteld. Plantsome doet dus niet mee aan ludieke kortingsacties die aansporen tot overconsumptie. Nee, wij gaan voor groen! Daarom doen wij aan Green Friday. Tijdens het cyberweekend willen we elkaar helpen door thuis groener te leven, en dan bedoelen we niet alleen met planten. Met deze 8 mega makkelijke tips lukt het jou om binnen no-time te verduurzamen! Mooi toch?


1. Ik heb er de kracht niet meer voor..
Bekijk via de energieverbruiksmanager welke apparaten energie slurpen. Je kan het beste milieuvriendelijke opties zoals koelkasten en drogers met een A+++ label. Zo kan je het energieverbruik in je huis minimaliseren. Onthoud: goedkoop = duurkoop. Misschien kost die waterkoker van de Action wel maar één tientje, maar uiteindelijk betaal je daar weer veel meer op je energierekening aan.

 

2. Shine bright like a LED-lamp
Wat!? Heb jij nog gloeilampen? Die dingen zuigen energie als een jekko! Wist je dat niet-LED kerstverlichting een grotere footprint achterlaat dan je kerstboom? Dus vervang al je gloeiende lichtbronnen lekker door energiezuinige LED lampen. Ook in je kerstboom. Die lampen zijn energiezuiniger én ze gaan langer mee. Dit scheelt echt een hoop, ook in de moneys.

 

3. Water? Wil je me vergiftigen, ofzo?
Van waterverspilling worden onze amigo’s groen van jaloezie! Misschien laat je de kraan tussen het tandenpoetsen of inzepen door onnodig aanstaan, of wacht je op een warme straal tijdens je douchebeurt. Daar kan je dus heel veel op besparen! En ja, wij snappen ook wel dat warm douchen veel lekkerder is dan onder een ijskoude straal bibberen. Onze tip? Vang het koude water tijdens wachten op de warme douche op om te bewaren voor je bladmatties.

Je kan trouwens ook heel makkelijk water besparen door een speciaal ringetje tussen je douchekop en slang te schroeven. Deze combineert luchtdruk met je douchestraal waardoor je niks verliest op de straal maar wel 1/3e van je water bespaart.

 

4. Schoonmaken? Dat vind ik chloor..
Je kan heel makkelijk zelf je schoonmaakmiddelen maken zonder alle chemische troep zoals chloor. Pak je toverdrankketel erbij, roer een deel water met een deel witte azijn en simsalabim! Je allesreiniger is klaar.

Eigenlijk is dit voor ieder schoonmaakmiddel wel te fixen zoals wasmiddel, beeldschermreiniger en vlekkenspray. Deze recepten kan je allemaal terugvinden in het Groene zeepjes en sopjes boek van Dille & Kamille. Pak een van de flessen die je eerder hebt bewaard (lees ff verder) en vul deze met je zelfgemaakt, eco-vriendelijk wondermiddel.

 

5. Nee? Nee!
Het doet ons en onze stamgasten pijn aan de ogen als we weer een bezorger met een stapel folders langs zien fietsen. Deze papieren bundels verdwijnen erg vaak dezelfde dag weer in de container. En jawel, daar is weer een onschuldig boompje gestorven voor de drogisten- en bouwmarkt reclame. Via je gemeente of het nummer 020 6262620 vraag je super easy een ‘Nee I Nee’ sticker aan. Groene amigo’s over de hele wereld zijn je dankbaar.

 

6. Wat plantaardig van je!
Het is geen nieuws, maar toch willen we je er even aan herinneren. Vlees eten is niet nice voor het milieu! Dat weten we allemaal inmiddels wel. Hoe slecht het voor de natuur is lees je hier. Planten zijn hele edelmoedige jongens en offeren zich samen met andere superlekkere vleesvervangers maar al te graag op voor jouw avondmaal. Probeer bijvoorbeeld eens deze simpele vegan gerechten.

 

7. Geef het een (tweede) kans
De mode-industrie is verantwoordelijk voor maar liefst 10% van de CO2 uitstoot. Heftig hè? Nieuwe kleding kopen is dus niet zo goed voor de aarde. Toch wil je er altijd fresh en stylish voor de dag komen.. Niet getreurd! Dat kan nog steeds. Er zijn meerdere online winkels waar je je kleding kan kopen én verkopen. Je kan ook altijd terecht bij een oud en vertrouwde kringloop zoals Episode of Reshare. Of kijk eens op Vinted om kleding online te kopen én te verkopen. Duurzaam én fashion!

8. Verpak me dan!
Verpakkingen zijn de kryptonites van ons klimaat. Er zijn veel producten die gewikkeld zijn in overbodig plastic of ander materiaal. 1/5e van ons afval bestaat uit verpakkingen. Dus hoe tof zou het zijn als je daarop kan besparen? Je kan bijvoorbeeld beginnen met je groene en fruit onverpakt kopen op de markt of verpakking vrije zeep kopen.* Zet anders je knutselpet op en herbruik flessen of tover lege blikken om tot crea Bea plantenpotten.

 

Weet jij het beter?
We willen jou trouwens ook vragen om je groener thuis tips met ons te delen. Heb jij de beste tip? Dan maak je kans op ons Green Friday pakket dat bestaat uit:


Zo. Volgens mij hebben we zo een heleboel tips gegeven die jou op weg helpen om je huis nóg groener in te richten. Kende je ze al wel? Lekker bezig, nu nog even netjes toepassen. Zijn deze tips nieuw voor je? Ga eens aan de slag dan, heel gauw!

 

*Side note: Plantsome is zich ervan bewust dat we nog te veel verpakking gebruiken voor onze producten. Dit doen we om alle producten heelhuids bij de klanten thuis te bezorgen. Weet dat we ermee bezig zijn om dit proces te verduurzamen. Mochten je een verduurzamingstip voor ons hebben? Mail je ideeën dan naar hallo@plantsome.nl o.v.v. Green Friday!

 

Ben je op zoek naar een nieuwe groene amigo? Zoek via de Plantzoeker of de Kamerplanten pagina naar dé perfecte match. Zoek je meer inspiratie voor de jouw eigen urban jungle? Volg ons dan op Facebook en Instagram!

Verder lezen

    ... ...