De plantendokter beantwoordt al jouw verzorgingsvragen! – Plantsome

De plantendokter beantwoordt al jouw verzorgingsvragen!

 

Op social media vroegen we je onlangs om je meest prangende plantenvraag te stellen aan onze plantendokter én hoofdwortel Axel. Als zoon van een Westlandse kweker is het verzorgen van planten hem met de paplepel ingegoten, en hij deelt zijn kennis graag met je. Hieronder behandelen we de meest gestelde vragen uit de eerste plantendokter video.

Ligt jouw groene vriend op apengapen en heb je dus echt een spoedje? Dan kun je beter onze plantenservice een berichtje sturen via mail, Whatsapp, Facebook of Instagram. Onze plantenservice is doordeweeks tussen 09:00u en 17:00u beschikbaar!

 

Mijn kamerplant heeft hangende bladeren...

Een plant die zijn bladeren laat hangen ziet er vaak treurig en zielig uit. Soms is het simpelweg het gewicht van de plant waardoor de bladeren hangen , zoals bij de Monstera en Alocasia, maar wanneer een plant dorst heeft laat hij dat ook vaak zien door zijn bladeren te laten hangen. Heb je het vermoeden dat jouw kamerplant dorst heeft, check dan even of de grond rond zijn wortels droog is! Steek gewoon even 2 vingers diep in de aarde en als het droog aanvoelt mag je jouw amigo best wat extra water geven.

De Calathea is een beetje een gekke plant, zij laten hun bladeren namelijk ook hangen als de aarde te nat is! Let dus goed op met water geven bij deze kamerplant. Voel regelmatig in de aarde met je vingers om zeker te weten dat je niet te veel water geeft.

 

Hoezo heeft mijn kamerplant bruine puntjes en/of bruine bladeren?

Bruine bladeren of bruine puntjes hoeven niet per se een slecht teken te zijn bij een kamerplant. Bij Dracaena’s, Areca’s en andere palmsoorten is het zelfs heel normaal dat zij bruine puntjes krijgen. Ook Alocasia’s zijn planten die erg gevoelig zijn voor bladverkleuring. Raak daarom niet meteen in paniek als je palm, Dracaena of Alocasia verkleurt. Controleer bij alle planten, wanneer ze bladverkleuring laten zien of bruine plekjes krijgen, de potgrond dieper in de pot. Voel of het daar erg nat of juist kurkdroog is. Op basis daarvan kun je een van de grootste reden van verkleuring van je lijstje strepen, dat is namelijk een overschot of te kort aan water! Krijgt je Calathea, Monstera of andere plant met grote bladeren bruine randjes dan kan dat ook te maken hebben met een te lage luchtvochtigheid. Veel tropische planten houden namelijk van een vochtig klimaat, ze komen er immers vandaan. Je kunt dit nabootsen door je plant om de paar dagen te besproeien met lauwwarm water. Hiermee verhoog je de luchtvochtigheid wat je planten erg fijn zullen vinden. Als de bruine vlekken er meer uitzien als extreme plaatselijke verdroging van het blad is het tijd om je kamerplant op een ander plekje te zetten. De kans is namelijk groot dat je plant letterlijk verbrand is door een overschot aan direct zonlicht. Zet je kamerplant in dit geval op een lichte plek waar er geen direct zonlicht op komt.

 

Waar komen die luizen, spint en/of andere beestjes rond mijn kamerplant vandaan?

Net als mensen en dieren kunnen ook planten ziek worden. Sommige ziektes worden veroorzaakt doordat planten op de tocht staan... ze hebben dan een verkoudheidje! Er zijn ook ziektes die ontstaan door een overschot aan water en zo zijn er nog meer oorzaken voor een ziek plantje. Als je denkt dat jouw kamerplant ziek is, bekijk dan eerst goed waar hij last van heeft. Heeft 'ie zwarte of witte puntjes? Bewegen de puntjes over de plant? Zit er een plakkerig goedje op de bladeren of misschien iets dat lijkt op spinrag? Er zijn veel verschillende symptonen voor zieke planten dus het is belangrijk dat je alles even goed van dichtbij checkt. Neem in je onderzoek ook altijd de onderkant van de bladeren mee! Alles over ziektes zoals spint en dopluis, hoe je ze kunt herkennen en bestrijden kun je op onze pagina over plantziektes lezen!

 

Hoe kom ik van rouwvliegjes bij mijn kamerplant af?

Koeien hebben vaak last van vliegjes (waarschijnlijk omdat ze naar kak stinken) en slaan die dan van hun rug af met hun staart. Superhandig zo'n staart natuurlijk, maar helaas heeft niet iedereen een staart om vliegjes mee weg te meppen. Kamerplanten kunnen namelijk ook last van vliegjes hebben, maar hebben jouw hulp nodig om er van af te komen. Deze rouwvliegjes, ook wel humus- of mosvliegjes genoemd, zijn piepkleine mugjes van ongeveer 4-5 millimeter groot. Je plant kan ze krijgen doordat je te veel water hebt gegeven. Langdurig natte aarde vormt namelijk de ideale plek voor rouwvliegjes om eitjes te leggen. Heb je een kamerplant met rouwvliegjes? Houd deze plant dan apart (zet hem in quarantaine) van andere planten, laat de aarde een beetje uitdrogen en haal alle afgevallen blaadjes uit de pot. Haal daarna de bovenste laag van de potgrond eruit en strooi hier gewoon zand overheen. Hierdoor vinden de vliegjes jouw plant een stuk minder aantrekkelijk om hun eitjes in te leggen. Om de volwassen vliegjes te doden kun je een bakje met wijn naast je plant zetten, ze zullen hierop afkomen en zichzelf zo'n verschrikkelijke kater drinken dat ze snel de pijp uit gaan. Jij blij, plantje blij, wij blij!

 

Dit waren de meest gestelde vragen aan Axel de plantendokter. Wil je toch nog even zien hoe hij ze beantwoord? Check dan de video hieronder!

 

Verder lezen

... ...